Angajații din spitale se pregătesc de proteste! Care sunt principalele revendicări

309
Angajații din spitale se pregătesc de proteste! Care sunt principalele revendicări - protestepeste1000desemnaturisaus-1538030768.jpg

Articole de la același autor

Angajații din sectorul sanitar se pregătesc de proteste. Federația "Solidaritatea Sanitară" anunță declanșarea procesului de consultarea a membrilor de sindicat și organizațiilor membre în privința organizării unui program de proteste ample, "în condițiile în care Guvernul României nu și-a onorat obligația asumată prin Acordul încheiat de a negocia și semna Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate iar salariații din sistemul sanitar sunt afectați de câteva anomalii legislative. 
Protestele pot merge până la greva generală, salariații fiind îndreptățiți în mod legal la acest protest extrem. Decizia finală va aparține Consiliului de Coordonare la FSSR care va fi organizat în București în data de 12 octombrie 2018.


Principalele revendicări:


1. Negocierea și semnarea Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, conform Acordului încheiat cu Guvernul.


2. Acordarea creșterilor salariale aferente anului 2019 începând cu luna ianuarie 2019 pentru toate categoriile de salariați care nu au beneficiat de creșterea salariului de bază.


3. Respectarea drepturilor sociale prin impozitarea indemnizației de hrană la același nivel cu tichetele de masă (sau considerarea ei ca normă de hrană) și eliminarea indemnizației de hrană din limita de 30% (art. 25 din legea 153/2017), această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condițiile de muncă.


4. Eliminarea inechităților aferente sporurilor prin negocierea și acordarea sporurilor între limitele minime și cele maxime pentru salariații din toate categoriile de spitale, inclusiv pentru cei din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătății.
5. Modificarea legii salarizării conform solicitărilor înaintate de Federația "Solidaritatea Sanitară".


6. Plata sporurilor de sâmbătă și duminică la nivelul de 100% din salariul de bază și eliminarea sumelor aferente lor din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condițiile de muncă.


7. Acordarea sporurilor de gardă și a sporului de tură prin raportarea la noul salariul de bază; acordarea drepturilor de hrană în gărzi.


8. Introducerea echității în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaților, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul (reducerea stagiului de cotizare proporțional cu timpul lucrat în cadrul celui de-al doilea CIM). 
9. Acordarea voucherelor de vacanță la toți salariații din toate unitățile sanitare și eliminarea cheltuielilor cu aceste vouchere din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condițiile de muncă.
10. Îmbunătățirea condițiilor de muncă ale salariaților și de tratament a pacienților prin creșterea finanțării unităților sanitare.


Până la întrunirea Consiliului de coordonare se vor desfășura câteva acțiuni de protest prealabile, respectiv:


- Desfășurarea unei greve japoneze din data de 5 octombrie 2018 ca măsură de avertisment din partea Federației "Solidaritatea Sanitară" împotriva blocării negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector.


- Pichetarea Ministerului Sănătății în data de 12 octombrie 2018 de către delegații participanți la Consiliul de coordonare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8582 secunde