ANCOM: Tarife mai mici în România! Iată în ce context

134
ANCOM: Tarife mai mici în România! Iată în ce context - ndqwjmhhc2g9mthknjnindq1yjm1mwy3-1575459934.jpg

Articole recomandate

Operatorii de telefonie mobilă care activează pe piața din România vor percepe un tarif maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile de 0,76 eurocenți/minut, în scădere cu 10% față de 0,84 eurocenți/minut, cât este în prezent, începând cu 1 ianuarie 2020, a anunțat, miercuri, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), scrie Agerpres.

Această măsură de reglementare a fost deja consultată cu industria din România și a primit acum și avizul Comisiei Europene, precizează instituția.

Stabilirea tarifului la 0,76 eurocenți/minut este o măsură tranzitorie, până la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european preconizată a avea loc până la finalul anului 2020.

Potrivit sursei citate, noul tarif va fi perceput de către toți operatorii de telefonie mobilă desemnați cu putere semnificativă pe piața serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile rețele publice de telefonie: Lycamobile S.R.L., Orange România S.A., Vodafone Romania S.A., RCS&RDS S.A. și Telekom Romanian Mobile Communications S.A.

Tariful de 0,76 eurocenți/minut a fost calculat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unui model de cost LRIC pur. Conform prevederilor Directivei (UE) 2018/1972, intrate în vigoare la data de 20 decembrie 2018, până cel târziu la 31 decembrie 2020 se vor aplica tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile unice la nivelul Uniunii Europene.

Tariful stabilit de ANCOM se va aplica pentru apelurile naționale, pentru apelurile inițiate din Spațiul Economic European (SEE), dar și pentru apelurile inițiate din afara SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Măsurile ANCOM pentru stabilirea tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile au fost consultate la nivel național în perioada august - septembrie 2019, agreate cu industria din România în luna octombrie și notificate Comisiei Europene, BEREC și autorităților naționale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În data de 15 noiembrie 2019, Comisia Europeană a comunicat ANCOM că nu are observații față de măsura propusă. În urma parcurgerii procesului de consultare națională și europeană, ANCOM a comunicat la sfârșitul lunii noiembrie deciziile furnizorilor. Deciziile sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9317 secunde