Amenzi usturătoare pentru firmele de construcții

182
Amenzi usturătoare pentru firmele de construcții - constructor-1495113396.jpg

Articole de la același autor

Luna aceasta, inspectorii de muncă au efectuat o serie de acțiuni de control cu caracter inopinat, prin care au urmărit modul în care angajatorii din domeniul construcțiilor respectă prevederile legale în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă a salariaților. Aceștia sunt de părere că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce: persoanele care prestează munca nedeclarată sunt lipsite de protecție socială; angajatorii care lucrează cu personal nedeclarat sunt lipsiți de posibilitatea legală de a-i responsabiliza pentru eventualele pagube produse de aceștia; fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

Ca urmare, inspectorii din cadrul serviciului control relații de muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au sancționat 22 de angajatori din totalul celor 72 agenți economici controlați, cărora le-au aplicat amenzi în valoare de 398.000 lei. În plus, pentru un angajator unde au fost depistate șase persoane fără forme legale de angajare, a fost sesizat Parchetul de pe Lângă Judecătoria Constanța pentru a stabili dacă acesta se face vinovat de încălcarea legii.

Totodată, în urma controalelor, au fost depistate 51 de persoane fără forme legale de angajare și muncă nedeclarată și au fost dispuse 94 de măsuri cu termen de remediere a deficiențelor constatate. Potrivit șefului ITM, Eugen Bola, pe parcursul derulării controalelor s-a mai constatat că unii patroni nu au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, alții nu au înregistrat și transmis contractele individuale de muncă ale salariaților sau nu au ținut evidența reală a orelor de muncă prestate de salariați.

La rândul lor, inspectorii din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă au verificat alți 33 angajatori, pe care i-au amendat cu suma de 50.000 lei. Aceștia s-au făcut vinovați de neacordarea și nepurtarea echipamentului individual de protecție; lipsa sistemelor de protecție colectivă pentru lucrul la înălțime și mai ales neorganizarea punctelor de prim ajutor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1574 secunde