Amenzi, printre leagăne și tobogane! Ce reguli vor fi impuse la locurile de joacă

1944
Numărul locurilor de joacă în aer liber s-a diminuat considerabil în ultimii ani. Unele au dispărut cu totul, altele au fost micşorate, aşa se face că deseori copiii se înghesuie şi stau la rând pentru un leagăn sau tobogan. Autorităţile locale spun că vor să amenajeze mai multe locuri de joacă, dar mai întâi vor să facă un regulament care să fie respectat de toţi cei care le folosesc. Documentul prevede și sancțiuni aspre: până la 1.000 de lei pentru încălcarea limitelor de vârstă și greutate și până la 2.000 de lei pentru aruncare cojilor de semințe.





După ridicarea restricţiilor, locurile de joacă din Constanţa sunt pline de copii, părinţi şi bunici, de dimineața până seara. Primăria Constanţa are în plan să mai construiască altele noi, dar şi să amenajeze spaţii de fitness pentru cei care vor să facă mişcare şi să petreacă mai mult timp în aer liber. Între timp, reprezentanţii instituţiei au elaborat un Regulament de organizare şi funcţionare a spaţiilor de joacă aflate pe domeniul public al municipiului, pe care îl propun opiniei publice pentru consultare. Documentul asigură cadrul normativ privind locurile de joacă şi cuprinde clar responsabilităţile tuturor factorilor implicaţi, de la autorităţi locale, la beneficiarii finali – copiii şi întreaga populaţie a oraşului.



„La nivelul judeţului Constanţa este în curs de implementare proiectul privind reamenajarea şi aducerea la standarde europene a locurilor de joacă existente. De asemenea, pentru a răspunde nevoilor de agrement ale adolescenţilor, care reprezintă un segment de populaţie important, avem în vedere amenajarea unor zone speciale cu elemente de fitness. La momentul actual, astfel de amenajări sunt slab reprezentate pe raza municipiului Constanţa, iar cele existente sunt insuficiente pentru a răspunde aspiraţiilor tinerei generaţii. Pentru a se încadra în exigenţele şi aspiraţiile tinerilor, atât locurile de joacă, cât şi spaţiile de fitness trebuie să fie special amenajate, cu dotări şi utilităţi specifice sporturilor noi, care pot fi folosite de cetăţenii de diferite categorii de vârstă, unde pot exersa şi petrece timpul liber. Prin regulament se propun şi sancţiunile aplicabile, în cazul neutilizării corespunzătoare a echipamentelor de joacă având în vedere că deseori ne-am confruntat cu vandalizări ale acestora imediat după amenajare”, explică directorul executiv adjunct al Direcţiei Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, Horia Constantinescu.





Doar 51 de spaţii de joacă funcţionale

Potrivit acestuia, în prezent, autorităţile locale au în administrare 51 de locuri de joacă funcţionale, dintre care 43 de locaţii au fost reamenajate la standarde europene în perioada 2018 – 2020. De asemenea, se are în vedere finalizarea lucrărilor pentru alte 10 locaţii, intrate în reabilitare în 2021.

Aşadar, noul regulament, ce ar putea fi aprobat la finele lunii iulie, astfel încât să intre în vigoare în luna august a acestui an, prevede atât obligaţii ale primăriei, care trebuie să le amenajeze, întreţină, repare şi cureţe, cât mai ales obligaţii ale celor care utilizează spaţiile de joacă. Printre primele reguli pentru utilizatori figurează acelea de a nu se da pe tobogan doi copii în acelaşi timp, de a nu se urca pe suprafaţa de alunecare a toboganului în sens invers şi de a nu coborî cu capul înainte. De asemenea, nu este permisă escaladarea pe structura echipamentelor de joacă cu excepţia celor destinate căţărării şi echilibristicii. Pentru sănătatea şi siguranţa utilizatorilor, este interzisă intrarea în raza de acţiune a echipamentelor a căror componente sunt în mişcare/balans. Leagănul, rotativa sau balansoarul (cumpăna) vor fi utilizate doar în poziţia şezut, fiind interzisă utilizarea acestora stând în picioare.



Amenzi de până la 1.000 de lei pentru încălcarea limitei de greutate

„Părinţii răspund de starea de sănătate a copiilor aduşi la locul de joacă. Este interzisă prezentarea copilului care suferă de afecţiuni infecţioase, transmisibile, la locul de joacă. În cazul copiilor care poartă ochelari, se recomandă o atenţie sporită din partea părinţilor. Părinţii trebuie să acorde atenţie articolelor vestimentare care pot fi antrenate în echipamentele de joacă, de exemplu: glugi, fulare, eşarfe, diverse şnururi în zona gâtului, etc”, se arată în viitorul regulament.



În plus, este interzis accesul în spaţiul de joacă cu animale de companie sau cu biciclete, scutere, motorete, motociclete ori alte autovehicule, cu excepţia bicicletelor, tricicletelor sau trotinetelor pentru copii cu vârsta sub 7 ani.

În ceea ce priveşte sancţiunile, cei care nu respectă regulile de greutate şi de limită de vârstă, aduc animale în locul de joacă sau mută mobilierul riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 lei. Însă, pentru aruncarea de gunoaie, consumul de alcool sau alte substanţe interzise, în incinta spaţiului, gălăgie sau distrugerea jocurilor ori a mobilierului, amenzile sunt între 1.000 şi 2.000 lei, cu menţiunea că persoanele vor trebui să achite şi eventualele reparaţii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3531 secunde