Amenzi mai mari pentru cei care tulbură liniștea publică. Ce sancțiuni se pregătesc

999
5
Amenzi mai mari pentru cei care tulbură liniștea publică. Ce sancțiuni se pregătesc - amenzi-1517931278.jpg
Refuzul persoanelor de a se legitima, neplăcerile provocate vecinilor prin gălăgie și nerespectarea orelor de liniște, lăsarea animalelor periculoase în libertate sau cerșetoria vor fi sancționate cu amenzi mai mari decât în prezent, potrivit unei propuneri legislative ce tocmai a trecut de votul senatorilor. Ultimul cuvânt îl vor avea, însă, deputații. 


Senatul a adoptat, cu 88 de voturi "pentru", o propunere legislativă care prevede amenzi mai mari pentru înjurături, amenințări și gesturi obscene în public, dar și pentru deteriorarea sau mutarea, fără drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistică și rutieră, ori pentru cei care participă efectiv la un scandal. De asemenea, cei care tulbură liniștea locatarilor între orele 22.00 - 08.00 și 13.00 - 16.00 și cei care aruncă asupra unei persoane sau construcții cu obiecte de orice fel, cu substanțe inflamante, iritant-lacrimogene, cu efect paralizant, corosive, vor plăti amenzi mai mari. 


Faptele de încălcare a normelor de ordine și liniște publică vor putea fi sancționate mai dur, dacă propunerea legislativă pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1991, votată de senatori, va trece și de votul (decisiv) al Camerei Deputaților. Apoi, ar mai avea nevoie și de aprobarea șefului statului și de publicarea în Monitorul Oficial.


Pe de o parte, vor crește limitele între care sunt amendate cerșetoria, refuzul de a te legitima, lăsarea în libertate a animalelor periculoase și scrisul sau desenatul fără drept pe clădiri ori ruperea/distrugerea unor afișe sau reclame. Proiectul prevede, aici, amenzi între 300 și 800 de lei, în contextul în care acum sunt între 100 și 500 de lei.


Apoi, amenzile vor fi între 400 și 1.200 de lei (în loc de 200-1.000 de lei) pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență, provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice, deranjarea vecinilor prin gălăgie ori alungarea din locuința comună a soțului sau soției, a copiilor, precum și a oricărei alte persoane aflate în întreținere.


Nerespectarea orelor de liniște, penalizată și mai drastic


Pentru nerespectarea orelor de liniște vor exista amenzi între 700 și 1.800 de lei, în contextul în care acum amenzile sunt între 500 și 1.500 de lei.


Proiectul prevede și creșterea amenzilor pentru săvârșirea de gesturi obscene în public, proferarea de injurii, amenințări cu acte de violență, deteriorarea sau mutarea, fără drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistică și rutieră ori a celor care semnalează existența unui pericol pentru viața persoanelor, de la sume cuprinse între 200 și 1.000 de lei la 400 - 1.200 de lei.


De asemenea, săvârșirea în public de gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora sau aruncarea asupra unei persoane sau construcții cu obiecte de orice fel, cu substanțe inflamante, iritant-lacrimogene, cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc, dacă nu au rezultat vătămări ale integrității corporale ori pagube materiale, se produc în instituții de învățământ, sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, sancțiunile aplicabile în prezent, 1.000 lei - 3.000 lei, vor fi majorate, sumele prevăzute în proiectul liberalilor fiind între 2.500 de lei și 4.000 de lei.


Amenzile aplicate pentru constituirea unui grup în scopul de a săvârși acțiuni ilicite, contrare ordinii și liniștii publice, organizarea sau participarea la jocuri de noroc neautorizate, prostituție sau comercializarea armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate în magazinele neautorizate vor fi majorate de la 500 - 1.500 lei la 700 lei la 1.800 de lei.


Amenzi cuprinse între 700 și 1.800 de lei ar urma să plătească și cei care se fac vinovați de provocarea ori participarea efectivă la scandal sau cei care tulbură liniștea locatarilor între orele 22-00-08.00 și 13.00-14.00 prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui instrument muzical la intensitate mare în localuri.


Același proiect prevede creșterea perioadei pe durata căreia se dispune suspendarea activității localurilor care servesc băuturi alcoolice pe timpul desfășurării adunărilor publice, grevelor, manifestărilor sportive sau alte întruniri publice, în imediata apropiere, de la 10-30 de zile la 20-40 de zile. 


Comentează știrea

Mesterul
7 februarie 2018
Manole

Astia care fac legile acum sunt cei pe care i-am ales noi cu capul in sac. Nu ca ar fi rau sa avem o tara civilizata. Dar cei mai vulgari, obsceni, romani nu sunt pe strada, ci in guvern si in parlament. Ei mutileaza bunul simt, bunastarea, murdaresc scenele si ecranele pe care apar, bilele cu care voteaza in urna, tastele tabeletelor si laptourilor la care se uita ca gaina in gard cand sunt votate legile coerente doar cu spoiala de educatie insusitia in foste scoli de partid comunist devenite universitati dupa 89 . Bineinteles ca protestul pe strada la bataia de joc pe care ei o numesc exercitarea puterii legitime dupa calapodul cizmarului pârât nemernic va putea fi abordata cu bulanul jardamului, inima PSD ului cel nou care bate si este in toate. Si de la inchiderea localurilor la adunari publice pana la barurile de noapte interzise de ceasca cel prea putin impuscat mai este putin.

cosmin
7 februarie 2018

Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: [email protected]

Stan Patitu
7 februarie 2018
SALARII

Lasati vrajelile si spuneti ce facem cu salariile!!! Deja lumea a luat salariul mai mic pe ianuarie 2018!!! Sa nu spuneti ca asa meritam daca am votat cu PSD ca nu va cred :))

Ana
7 februarie 2018
Vorbe

Vorbe, bla,bla,bla! ATI UITAT CA LEGEA ESTE FACUTA PENTRU INFRACTORI? Adica de la ora 16 pana la 22 pot sa ne urle in cap manelele! Un mare FASSSS!

@Ana
7 februarie 2018
Coect

Lege pesedista.De la 16 la 22 maneleee...manele ascultate la...90-120 decibeli ! Ne odihnim la comanda.Ne odihnim cand seful de bloc(numit de PSD) sau seful de cartier ne canta stingera din goarna.Tam..tam... do..re..mi..fa.. sol.. la.. si...doo....Stingera ! Legea spune ca ai voie sa dai boxele la maxim cu conditia sa nu depasesti un prag de zgomot de 90 decibeli.(uite o lege pesedista).Pentru necunoscatori sa le spunem ca la "curul" unui avion cu reactie zgomotul produs de motor atinge un prag de zgomot de aprox.120 decibeli.Legea imi permite 90 decibeli la bloc.Veselie mare.Liber la manele cu o pauza la pranz.Parlamentari fesenisti .

Răspuns la: Vorbe
Adăugat de : Ana, 7 februarie 2018
Vorbe, bla,bla,bla! ATI UITAT CA LEGEA ESTE FACUTA PENTRU INFRACTORI? Adica de la ora 16 pana la 22 pot sa ne urle in cap manelele! Un mare...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9517 secunde