Ambulanţa Constanţa, luată cu asalt pentru testările Covid. „Ne descurcăm!”

1292

Articole de la același autor

Începând de luna aceasta, serviciile de ambulanță din întreaga țară au fost luate cu asalt de mii de cetățeni care au înroșit, de-a dreptul, numărul de urgență 112, pentru a intra în contact cu cadrele medicale, care să-i ajute la testarea împotriva Covid-19. În toate cazurile, oamenii se plâng că prezintă simptome de infecție cu Sars-Cov-2 și cer să fie testați sau transportați la spital.

Așa cum era de așteptat, nici județul Constanța nu a fost ocolit. Ba, dimpotrivă, în orașul de la malul mării, comparativ cu perioada de dinainte de Crăciun, când numărul de solicitări pentru testări nu depășea 50 pe zi, situația s-a schimbat radical. Ca urmare, la acest moment, numai pentru consultații și testări, ambulanțierii fac sute de drumuri pe zi.

Situația este cu atât mai gravă cu cât municipiul Constanța a intrat în scenariul roșu al răspândirii coronavirusului, incidența fiind deja de 3,41 la mia de locuitori. De aici se explică și numărul ridicat de testări prelevate de ambulanță, care a crescut de șapte ori, comparativ cu luna anterioară.

Potrivit șefului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, dr. Ionuț Cealera, în prezent, s-a ajuns la aproximativ 350 de solicitări de testări la domiciliu, pe zi, pentru Covid-19.

„Răspundem cu aproximativ trei echipaje pe tură, dedicate numai pentru aceste testări la domiciliu. În plus, faţă de aceste echipaje care sunt formate din studenţi la Medicină şi ambulanţierii noştri, avem şi echipajele B2 (cele cu asistenţi medicali), care fac şi ele o mulţime de testări. Înainte de Crăciun înregistram circa 50 de solicitări pe 24 de ore, acum avem de şapte ori mai multe. Încercăm ca în timpul unei ture de 12 ore să răspundem la toate solicitările venite din partea populaţiei, să nu rămână de pe o tură pe cealaltă. Echipajele care fac testări pleacă la începutul programului şi se mai întorc seara”, a declarat medicul, pentru „Cuget liber”.

Pentru cei care nu doresc să fie testaţi de echipajele SAJ, există varianta contracost. La acest moment, foarte multe laboratoare de analize medicale constănţene sau clinici private efectuează astfel de testări. În toate acestea, rezultatele se dau pe loc, în cazul testelor rapide sau în decurs de câteva ore, dacă optaţi pentru testarea PCR. Atenţie! Testul este pozitiv dacă în materialul genetic amplificat se identifică o secvență de nucleotide specifică ARN-ului viral al noului coronavirus. Tocmai de aceea, acest tip de teste este cel mai indicat pentru a stabili dacă o persoană ce manifestă simptome asemănătoare cu cele pentru Covid-19 este infectată cu Sars-Cov-2 sau simptomele au o altă cauză. De regulă, testele sunt suficient de rapide (aproximativ şase ore de la începerea analizei până la diagnostic), sensibile și specifice, însă probele de exudat nasofaringian trebuie să fie trimise spre analiză laboratoarelor de specialitate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9701 secunde