Alocațiile pentru copiii cetățenilor europeni care lucrează în Austria au fost reduse

225
Alocațiile pentru copiii cetățenilor europeni care lucrează în Austria au fost reduse - 6copiialocatie01-1546764244.jpg

Articole de la același autor

Alocațiile pentru copiii cetățenilor europeni care lucrează în Austria au fost reduse, la de 1 ianuarie, la nivelul practicat în țara de origine, în cazul în care copiii au rămas acasă, iar ministerele din România critică decizia. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a anunțat, sâmbătă, că tratează cu prioritate situația, iar Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS) a reiterat îngrijorarea provocată de această decizie considerată discriminatorie.


"Ministerul pentru Românii de Pretutindeni tratează cu prioritate situația cetățenilor români care sunt afectați de decizia prin care care autoritățile de la Viena reduc alocațiile copiilor cetățenilor europeni care lucrează în Austria, în funcție de statul de rezidență al copiilor. Integrarea românilor de peste hotare în statele unde au ales să se stabilească și să muncească, precum și nediscriminarea acestora au reprezentat în permanență o prioritate în întrevederile și discuțiile bilaterale pe care ministrul Natalia-Elena Intotero le-a avut cu autorități centrale și locale din statele europene, inclusiv Austria. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a insistat, cu fiecare ocazie, la fiecare întrevedere cu oficialii din statele UE, asupra necesității ca românii să fie cât mai bine integrați și să aibă aceleași drepturi și obligații ca cetățenii din țările de reședință. Demnitarul a solicitat, în acest sens, sprijinul autorităților centrale și locale din statele membre", au transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă reprezentanții MRP.


Potrivit acestora, "această indexare a alocațiilor nu reflectă principiul egalității și al nediscriminării, valorile comune pe care este fondată Uniunea și nici principiul "Uniți în diversitate" pe care s-a consolidat proiectul european".


"Vorbim despre o lege care îi afectează nu doar pe români, ci și pe cetățenii altor state din Uniune. Așadar, este o problemă la nivel european ce trebuie abordată la nivel european și, în acest sens, avem încredere în instituțiile și mecanismele Uniunii Europene. Totodată, în cadrul reuniunilor pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni le va organiza în marja deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, vom avea, cu siguranță, pe agendă situația din Austria. Românii din diaspora oricum suferă pentru că sunt departe de copii, de familii, de țară. O lege precum cea intrată acum în vigoare în Austria nu face decât să le îngreuneze și mai mult situația. Românii au același obligații ca cetățenii din statele unde muncesc. Merită să aibă și aceleași drepturi ca aceștia", a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.
La rândul lor, reprezentanții MMJS au reiterat îngrijorarea față de decizia Parlamentului Austriei.


"De altfel, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, i-a transmis aceste îngrijorări comisarului european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Incluziune și Mobilitate, Marianne Thyssen și în data de 5 decembrie 2018, când cei doi oficiali au avut o întrevedere bilaterală la Bruxelles", au transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă oficialii MMJS.


Aceștia afirmă că situația s-a aflat constant în atenția Ministerului care au tras un semnal de alarmă încă din 25 octombrie 2018.
"Poziția clară a României pe acest subiect este că lucrătorii europeni trebuie tratați egal în statele membre în care își desfășoară activitatea, dreptul acestora la liberă circulație fiind unul dintre fundamentele Uniunii Europene și ale Pieței Unice. Astfel, România se opune oricărei inițiative care ar pune în pericol principiul egalității în ceea ce privește libera circulație a lucrătorilor și va continua să facă demersuri, în acest sens, pe lângă instituțiile europene abilitate să ia măsuri, astfel încât între cetățenii europeni să nu existe discriminări", a declarat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.
Decizia privind reducerea alocațiilor plătite de statul austriac cetățenilor UE ai căror copii se află în statele de origine a fost adoptată de Parlamentul de la Viena la 24 octombrie 2018 și a intrat în vigoare la începutul anului 2019.


Sursa: News.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.48 secunde