ALERTĂ SANITARĂ ÎN ROMÂNIA! Cuburi de gheață cu sute de bacterii din fecale, vândute în marile magazine

748
ALERTĂ SANITARĂ ÎN ROMÂNIA! Cuburi de gheață cu sute de bacterii din fecale, vândute în marile magazine - img-1526365710.jpg

Articole recomandate

Este alertă sanitară în România, după ce inspectorii ANPC spun că au depistat și retras cuburi de gheață vândute la pungă în marile magazine, făcute din apă nepotabilă.



Conțin bacterii care pot proveni din fose sau fecalele animalelor, arată testele de laborator făcute la cererea ANPC, iar în unele cazuri, numărul de germeni depistați a fost și de 12 ori mai mare decât cel permis, scrie site-ul stirileprotv.ro

Și mai grav este că cei care produc cuburile de gheață susțin că se alimentează de la rețeaua publică. Apa Nova dă însă asigurări că apa distribuită în Capitală este sigură de băut.

La teste au ajuns pungi cu gheață de la doi producători, care aprovizionează mari magazine, baruri și cluburi. Iar inspectorii ANPC spun că rezultatele sunt șocante: în prima probă, testele au detectat 1245 de unități formatoare de colonii de germeni pe mililitru, în condițiile în care maximul era de 100 de unități. Dar și 284 de unități de bacterii colifirme, când maximul este 0!

La a doua probă, s-au depistat 31 de unități formatoare de colonii de germeni pe mililitru, cu 11 mai multe decât ar fi fost acceptat, dar și clostridium perfringens, cu 4 colonii la 100 de mililitri, când nu ar fi trebuit să existe deloc.

Aceste depășiri se traduc prin prezența în cuburile de gheață a unor bacterii care provin inclusiv din fecale și care pot îmbolnăvi consumatorii, susțin reprezentanții ANPC. La 1000 de germeni pe miliitru, apa este periculoasă pentru sănătate, spun și medicii.

Adrian Gabriel Marinescu, medic: "Multă lume consideră că de la mâncare fac toxiinfecții alimentare, când de fapt asta se întâmplă și de la cuburile de gheață. Bătrânii și copiii sunt cei mai expuși."

Apa așa contaminată nu trebuie folosită nici la spălatul pe dinți. Iar în alimentație, ar trebui fiarta măcar un minut înainte de utilizare. Ambii producători resping cu vehemență posibilitatea ca produsele lor să fi fost infestate, nedestinate consumului uman.

Producătorii ne-au prezentat și rezultatul unor analize realizate asupra apei folosite, care arata că nu exista e-coli, dar despre celelalte bacterii nu apare nicio informație. Însă au refuzat să ne arate locurile sterile în care se amblează gheața pentru consum uman.

În Sectorul 5 se află una dintre fabricile de gheață. Așa-zisa fabrică de gheață, pentru că este de fapt o casă ca oricare alta. Și nu e nimeni aici, transmit reporterii Protv.

Acum, autoritățile trebuie să stabilească urgent dacă apa era era deja infestată cu bacterii fecale sau dacă acest lucru s-a întâmplat pe parcursul procesului de producție.

Apa Nova dă asigurări că este imposibil ca apa distribuită în Capitală să conțină astfel de bacterii sau germeni. Ultimele analize au fost realizate luni și ar arăta ca apa e sigură pentru băut.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9396 secunde