Alertă: Pesta porcină, confirmată pe teritoriul României

247
Alertă: Pesta porcină, confirmată pe teritoriul României - media151523944415580200-1528719515.jpg
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat, luni, prezența pestei porcine africane (PPA) în patru gospodării private din satele Ceatalchioi și Sălceni, comuna Ceatalchioi din Delta Dunării, în județul Tulcea, scrie romaniatv.net


Confirmarea a fost făcută de directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă.

Suspiciunea privind prezența PPA în cele două comunități a apărut vineri, după ce câteva din suinele din gospodăriile respective au murit, iar rezultatele analizelor de laborator efectuate la Tulcea au confirmat sâmbătă după-amiază prezența virusului.

Pentru o a doua confirmare, DSVSA a transmis duminică probe la IDSA, iar, în paralel, autoritățile au trecut la eutanasierea tuturor suinelor din cele patru gospodării și la neutralizarea și dezinfectarea micilor ferme și au impus filtre la trecerea Dunării cu bacul din suburbia Tudor Vladimirescu, astfel încât niciun porc sau un subprodus din carne de porc provenit din zonă să nu fie transportat din Deltă în zona de terasă a județului.

"IDSA București a confirmat prezența pestei porcine africane în satele Sălceni și Ceatalchioi", a menționat directorul Tuchilă.

Conform Planului de contingență al României pentru PPA, medicii veterinari urmează să treacă la sacrificarea tuturor suinelor din exploatațiile de contact din cele două localități, dacă acestea există, și monitorizează efectivele de porcine din comunitățile aflate la o distanță de până la 10 kilometri de cele două focare.

Măsurile din planul amintit interzic totodată mișcarea animalelor din zona respectivă.

Pesta porcină africană este, potrivit DSVSA, o boală a suinelor domestice și sălbatice care nu poate fi prevenită prin vaccinări și care produce mari pagube socio-economice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3806 secunde