Alertă în SUPERMARKETURI! MEGA IMAGE, METRO ȘI PENNY vindeau apă plată cu... microbi. Ce mărci au fost retrase

4563
1
Alertă în SUPERMARKETURI! MEGA IMAGE, METRO ȘI PENNY vindeau apă plată cu... microbi. Ce mărci au fost retrase - fond-1458495469.jpg

Articole de la același autor

După ce ne-am speriat cu brânzeturile, încrederea românilor în produsele pe care le cumpără din supermarketuri și hipermarketuri
este zdruncinată încă o dată de anunțul Protecției Consumatorilor că o parte din apa îmbuteliată este plină de germeni periculoși. 


Scandalul lactatelor a pus în mișcare instituțiile de control și iată că, încet-încet, ies la iveală numeroase nereguli la producătorii de alimente. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a demarat, în luna martie, o acțiune la nivel național de prelevare din rețeaua de comercializare de eșantioane din apa de masă și apa de izvor, pentru determinarea încadrării în indicatorii microbiologici conform prevederilor legale în vigoare. Din primele date, parțiale, reiese că cinci sortimente de apă îmbuteliată prezintă grave probleme, care ar putea afecta sănătatea și chiar viața consumatorilor. 


"Din cele 17 eșantioane prelevate, în București, cinci s-au dovedit neconforme. Eșantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București", explică directorul gene-ral al ANPC, Paul Anghel. Grav este că toate cele cinci sortimente cu probleme erau vândute în lanțuri naționale de magazine precum Metro, Penny, Mega Image. Așadar, produse din loturile neconforme au fost vândute, cu siguranță, și în supermarketurile din Constanța. 


Depășiri uriașe ale nivelurilor de germeni 
Sortimentul Winny - apă de izvor plată (comercializată în magazinele Cora), îmbuteliată în PET-uri de doi litri, nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3 (numărul total de germeni mezofili, unități formatoare de colonii), la 22 de grade Celsius, adică temperatura camerei, avea o valoare de 1.000, față de limita prevăzută 100, iar la 37 de grade Celsius era de 600, față de limita prevăzută de 20.


Sortimentul Apă de masă necarboga-zoasă Aro (comercializată în magazinele Metro), îmbuteliată în PET-uri cu capa-citatea de doi litri, nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22 de grade Celsius, avea valoare obținută de 20.000, față de limita prevăzută de 100, iar la 37 de grade Celsius, valoarea obținută era de 16.800, față de limita prevăzută de 20. 


Sortimentul Apă de izvor Calipso (comercializată în magazinele Penny), îmbuteliată în PET-uri de șase litri, nu corespundea microbiologic, paramentul NTGufc/cm3, la 22 de grade Celsius, avea valoarea de 14.700, față de limita prevăzută de 100, iar la 37 de grade Celsius, valoarea obținută era de 3.200, față de limita prevăzută de 20.


Sortimentul Apă de izvor Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de doi litri, nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22 de grade Celsius, avea valoarea de 2.820, față de limita prevăzută de 100, iar la 37 de grade Celsius, valoarea obținută era de 104, față de limita prevăzută de 20. 


Sortimentul Apă de izvor Aqua Queen (comercializată în magazinele Mega Image), îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de cinci litri, nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22 de grade Celsius, valoarea obținută era de 2.000, față de limita prevăzută de 100, iar la 37 de grade Celsius, valoarea obținută era de 900, față de limita prevăzută de 20. 


Amenzi și… câteva baxuri de apă retrase de la vânzare 
"În urma abaterilor constatate, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 50.000 de lei și au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman produsele Apă de Izvor Calipso și Apă de Izvor Plată Izvorul Zânelor", mai spune directorul ANPC. 


Curios este că inspectorii OPC au mai găsit la vânzare cantități infime de apă din sortimentele neconforme, retrăgându-se doar 244 de litri. De asemenea, alte două sortimente cu probleme nu se mai aflau la comercializare în momentul controlului, ca și cum, după prelevarea de probe, acestea fuseseră deja retrase de la comercializare. Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător, în județul Ilfov, respectiv județul Harghita. 


Controalele continuă și, recent, au fost efectuate alte 11 prelevări de probe, din alte magazine. Și acestea au fost trimise la laborator și rezultatele vor fi făcute publice de către ANPC. Și la Constanța au fost verificate mai multe sortimente de apă. Reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța vor comunica, la rândul lor, în zilele următoare, măsurile luate în magazinele verificate.


Comentează știrea

fraierit
21 martie 2016
atentie la detergentul lichid!!!

Nu cumparati de la Carrefour detergent lichid PERWOLL, este plin de apa. Toate sortimentele sunt la fel. TEAPA!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0577 secunde