Ajutorul de deces - majorat! Cine poate beneficia de sprijin din partea statului

Miercuri, 06 Ianuarie 2016
1820
La fel ca în cazul unui eveniment fericit, decesul unei rude presupune o serie de cheltuieli. În cazul constănțenilor  care au rude decedate, statul vine, de anul acesta, cu un ajutor suplimentar. Astfel, cuantumul ajutorului de deces a fost majorat, în cazul asiguraților sau al pensionarilor, ajungând la 2.681 lei,, ceea ce reprezintăm o majorare de 266 de lei față de anul 2015. 


Rudele unei persoane decedate au dreptul, prin lege, la un ajutor financiar din partea statului. În condițiile în care un loc de veci poate ajunge și până la 7.000 de lei în Cimitirul Central, cei 2.681 de lei ajutor de deces sunt un real sprijin pentru constănțenii care trec printr-o astfel de situație. 


"Ajutorul de deces poate fi acordat oricărei persoane care face dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare, cu factură de sicriu pe care să fie trecut numele celui care a plătit sau factura pânzei în cazul persoanelor de religie musulmană, respectiv chitanța de la Muftiat care să ateste taxa de înmormântare. 


Pe lângă factura pentru cheltuielile de înmormântare, persoana care solicită ajutorul de deces trebuie să aducă la Casa de Pensii o copie a cărții de identitate și originalul, certificatul de deces în original plus două copii și o cerere tip, respectiv anexa nr. 11, des-cărcată de pe internet sau obținută direct de la sediul instituției", a declarat, pentru "Cuget Liber", Kristina Mutiș, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța. 


Cel care solicită și primește banii poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, iar în lipsa acestora, orice altă persoană care face dovada că a suportat cheltuielile cu aranjamentele funerare. Dreptul la ajutorul de deces nu este condiționat de îndeplinirea unui stagiu de cotizare. 


Conform legislației în vigoare, ajutorul de deces se poate ridica de la anga-jatorul persoanei decedate sau de la angajatorul persoanei care a suportat cheltuielile de înmormântare (în cazul în care persoana decedată nu era asi-gurată). 


Când se pot lua banii 
Pentru ca familia să beneficieze de sprijin financiar în cel mai scurt timp, reprezentanții instituției susțin că ajuto-rul de deces poate fi ridicat în fiecare zi, dacă este respectat programul de depunere a cererilor. 


"Zilnic, pentru dosarul depus până la ora 11,00, ajutorul se acordă în ziua respectivă. Dosarele depuse între orele 11,00 și 14,00 se va rezolva în ziua următoare. În cazul în care cererea a fost depusă într-o zi de vineri, ajutorul de deces va fi ridicat în prima zi de luni", a explicat reprezentantul Casei Județene de Pensii Constanța. 


Pagina a fost generata in 0.3574 secunde