S-au distrus fabrici și uzine, nămolul rămăsese nevândut…

Afacere scandaloasă la Techirghiol! Sforile, trase la cel mai înalt nivel

7292
13
Afacere scandaloasă la Techirghiol! Sforile, trase la cel mai înalt nivel - fotofondnamol-1495372733.jpg

Articole de la același autor

Nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, celebru pentru calitățile sale curative certificate, va fi exploatat, în următorii ani, de o companie din Caransebeș, care a concesionat două perimetre din lac, de la Agenția Națională de Resurse Minerale. Totul s-a făcut în urma unor licitații organizate la București, fără informarea sau consultarea autorităților locale, deși Primăria Techirghiol este custodele lacului.

"În calitate de custode al Lacului Techirghiol, este obligația mea să mă asigur că toate demersurile ce decurg din această licență de explorare a nămolului se vor face în interesul stațiunii balneare Techirghiol și al locuitorilor orașului. Nu vă ascund faptul că voi fi foarte atent la modul cum SC Formin SRL va pune în aplicare prevederile acestei licențe de explorare și exploatare și nu voi permite să se iasă din prevederile licenței acordate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale", declară primarul de la Techirghiol, Iulian Soceanu.

Acesta consideră că trebuie impuse restricții în privința valorificării nămolului.

"Mai exact, doresc ca beneficiarul să nu poată comercializa nămolul obținut din perimetrul atribuit, conform licenței, decât în zona costieră. Solicitările noastre consider că trebuie luate în seamă și introduse în licența de explorare/exploatare", spune primarul.

Dacă solicitările sale nu vor fi luate în seamă de Agenția Națională de Resurse Minerale, intenționează să organizeze un referendum prin care locuitorii orașului să-și spună punctul de vedere.

La rândul său, primarul din Eforie, Robert Șerban, este de părere că exploatarea de către o firmă a nămolului reprezintă o mare greșeală.

"În urma întâlnirii cu președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale și cu directorul SC Formin SRL, concesionarul activității de explorare a nămolului din lacul Techirghiol, mi s-a confirmat că momentul actual este unul critic, iar Guvernul României, organism ce a avizat și a permis această activitate, este la un pas de comiterea unei grave erori, ce va genera în viitor pierderi incomensurabile", anunță primarul de la Eforie, Robert Șerban.



Roșia Montana la Techirghiol

Acesta consideră că firma respectivă nu are decât interes comercial în această exploatare și că nu există reglementări legale care să poată împiedica vânzarea nămolului și utilizarea lui în alte baze decât cele din zonă.

"În calitate de autoritate publică locală direct implicată, nu pot să asist nepăsător la crearea unei «Roșia Montana» în lacul Techirghiol. Consider că o exploatare necontrolată a nămolului reprezintă un pericol la fel de mare și un echivalent al exploatării gazului de șist. Consider inacceptabil ca o firmă din Caransebeș, fără tradiție și experiență în domeniu, să obțină licența de cercetare și, ulterior, de exploatare a nămolului sapropelic din lacul Techirghiol. Argumentele celor doi reprezentanți mi-au întărit convingerea că activitatea societății Formin a fost formală, pentru a-și atinge în final scopul: comercializarea nămolului din lacul Techirghiol. Totul cu acceptul și susținerea reprezen-tanților Agenției Naționale pentru Resurse Minerale", este de părere Robert Șerban.

La rândul său, primarul de la Eforie solicită impunerea unor anumite condiții în exploatarea nămolului.

"Mă întreb cum pentru acești investitori nu există nicio reglementare, nicio restricție sau obligativitate, câtă vreme acum Sanatoriul Balnear Techirghiol, singura unitate balneară care are licență de exploatare a nămolului, nu are voie să îl vândă la extern, iar pentru «supraviețuirea» nămolului, cel care deține licență de exploatare trebuie să returneze nămolul în lac. În plus, vânzarea nămolului se face doar în județul Constanța, către bazele de tratament din Techirghiol, Eforie și Mangalia, unități ce au posibilitatea returnării în lac a întregii cantități de nămol pentru regenerare. Nu pot să nu mă întreb de ce toate aceste restricții dispar și nu sunt aplicabile și noului investitor?", se întreabă primarul.

Sfârșitul stațiunilor balneare de pe litoral

Edilul de la Eforie se teme că "o exploatare haotică, fără a se ține cont de toate măsurile de protecție și regenerare obligatorii, recomandate de specialiști, tocmai pentru a conserva și păstra nealterate proprietățile nămolului pe o perioadă cât mai lungă de timp, va determina, practic, sfârșitul tuturor stațiunilor balneare de pe malul Marii Negre". "Nemaiexistând nămolul cu toate proprietățile sale, turiștii vor înceta să vină sau vor veni în număr mult mai mic. Ce se va întâmpla cu toate aceste baze de tratament, cu personalul deja specializat pe acest tip de recuperare, practic ce se va întâmpla cu toți locuitorii zonei, care trăiesc din activități de turism? Consider că beneficiul pe care statul român l-ar obține din redevență este infim în comparație cu nevoile și pierderile comunității, dar mai ales, comparativ cu dezastrul ecologic pe care o exploatare sistematică l-ar genera. Ca primar al ora-șului Eforie, nu pot să tolerez o asemenea greșeală. Lacul Techirghiol, nămolul binefăcător este emblema noastră, a zonei, a celor care locuim în stațiunile dezvoltate pe malul lui. Este identitatea noastră, este un dar pe care l-am primit de la înaintașii noștri și pe care, la rândul nostru, trebuie să îl păstrăm, cu toate proprietățile sale, și să îl dăm generațiilor viitoare. Înstrăinarea activității de exploatare a nămolului către o societate străină care urmărește doar obținerea profitului reprezintă un furt pe care nu îl putem accepta și tolera", încheie primarul Robert Șerban. 


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
liviu burebista
22 mai 2017
Tara de vanzare

Guvernantii tradatori de tara, si-au propus sa distruga sistematic Romania. Dar nu este de mirare, daca poporul doarme. Unde sant acum tinerii frumosi si liberi, sa protesteze? Dar va spun un adevar ; nu-i intereseaza, daca ar venii nu stiu ce trupa de muzica , va asigur ca atunci se vor duce cu zecile de mii, sa caste gura la niste Neica Nimeni.

Liviu Chilian
22 mai 2017
Din nou cu întârziere

Am citit despre aceasta crima suprarealista in progres, acum câteva zile, pe EVZaluzii. Inca nu cred ca e adevărat! Am vrut sa va atenționez la timpul respectiv, comentând la unul din articole. Dar sunt extrem de ocupat. Regret ca nu am facut'o. Criminalii adevărați sunt Jewrmaniaci. O firma din Jewrmania ii plătește pe nebunii-de-legat din Kkransebesz care, la rândul lor, i'au MITUIT pe psihopatii din Bukkresti sa le dea nămolul in "exploatare"; nămol ce va fi "exportat" in Jewrmania, pt ca asa e...cool in kkpIUDALismul ultracleptomaniac. Argumentul NEBUNULUI gnom de afuckeri din Kkransebesz, e ca așa fac Zsidanii la Marea Moarta(???) Uimitor, un descreierat ce, sigur, nu a văzut Marea Moarta, ii terorizează pe Rromarlani si Romani cu problema zsidaneasca. Am fost la Marea Moarta. Nu poți compara micul ghiol cu marea. Nu nămolul este exploatat industrial. In MM sunt alte minerale folosite in industria chimica. Localnicii TREBUIE sa le dea o lecție psihopaților politicastri, guvIUDErnanti si nebunilor din Kkransebesz! Cu acest scandal, antiromânismul a ajuns la apogeu! Dacă STREINII rapace, inconștienți, vor sa ne FURE si nămolul, înseamnă ca URA lor împotriva fostei Romanii, e disperata! Le'a mai rămas sa ne fure si...praful de pe toba. Aferim!

cucuveaua-raspuns pt Chilian
22 mai 2017
va amintiti de ,,Pungesti?,,

la fel,guvernul se caca in gura Constantenilor printre care ma numar si eu,la fel cum s-a cacat in gura oamenilor din satul ala izolat.Da,dar acolo oamenii s-au mobilizat!Ia sa vedem,in Dobrogea,avem barbati sa ia atitudine?Afacerea cu Techirghiolul ne priveste pe toti,romanii trebuie sa ia atitudine!Liviule Chilian,propun sa se faca o pagina de rezistenta pe f-book,acolo oamenii si tinerii mai ales sunt prezenti,sa strangem NEAPARAT niste semnaturi sau ma rog sa folosim orice alta metoda sa luptam cu aceasta amenintare.Problema e a tarii si a noastra a dobrogenilor mai ales.

Liviu Chilian
22 mai 2017
D'le

Folosesc computer din 1998. Am învățat singur. Motivul? Sa militez in merdia pt fostul popor Roman si fostul Neam Românesc, in spiritul adevărului. Primul forum a fost pe Ziua. Am fost înjurat, beștelit, umilit, jignit, abuzat, cenzurat etc. De un an de zile mi se permitea pe Merdiafax. Au scos caseta de comentarii. Știu motivul. Politicastrii, secreteii su merdialqaedanii NU MAI VOR ca publicul sa'si spună părerea, im mod absolut liber! Sulimea/prostimea brucaniana trebuie ținuta departe de afuckerile autoritatziganilor. Acest site inca e liber. --- Nu am experiența Facebook. Dar am început sa gândesc sa încerc. --- Dacă mai sunt oameni normali in Techirghiol, Eforie si Kustendge, ei ar trebui sa SE MOBILIZEZE! Chiar dacă nu se va materializa, aceasta potențiala CRIMA va rămâne pe primul loc in istoria caragialismului postdecembrist - fie numai pt faptul ca exista un nebun ce a încercat. --- Nimic nu'i pt vecie. KkpIUDAlismul ultracleptomaniac de sorginte Amerikknaro-Israhatzeleana nu face excepție de la aceasta regula dumnezeiască. Numai Dumnezeu e Veșnic! Uimitor, sulimea este manipulata de către unulasutasi, prin politicastri, folosind religia si narcomania ca mijloace de anihilare...

Adrestia
22 mai 2017
Neamtul & romanii

Subiectul : Vine un neamt sa ne fure avutia nationala iar romanii se revolta. Intrebari.: 1.Nu cred ca neamtul a facut afacerea fara acordul lui Dragnea.Tot ce misca in noul guvern trebuie sa aibe aprobarea PSD-ului ,mai ales semnatura si stampila lui Dragnea.Deci,doamna Perhaita si domn primar, de ce nu mergeti la Dragnea sa-l intrebati public in fata camerelor TV ce se intampla cu concesionarea namolului si sa-i cereti " decapitarea" sefului ANRM?Asa cum i-a decapitatat public pe Iordache si Serban, asa sa faca si cu seful ANRM.Grindeanu nu-si poate refuza seful daca i se va cere asta. 2.Am niste nedumeriri legate de domn primar si de partidul dumnealui.De ce nu face sesizare in mod public catre SRI ptr ca este caz de siguranta nationala exploatarea resurselor si catre DNA despre modul cum s-a obtinut licenta? Care este atitudinea PNL Constanta fata de acest subiect?Este alaturi de primar. de omul lor?N-am vazut nicio reactie,nu i-am vazut pe liberali sa protesteze in fata CJC sau a prefecturii. .Iar au facut blatul cu PSD-ul pe plan local, luând pozitia ghiocelului?"Mos Teaca" Chitac ajuns peste noapte senator PNL n-a scos niciun cuvant despre acest subiect , e cald si bine in parlament. Incheiere & concluzie: Neamtul n-are nicio vina, este un afacerist care a gasit "pamant fertil" ,adica politicieni corupti si acum il exploateaza.Omul a dat banul si are dreptul.Vina ne apartine noua ,noi i-am pus pe corupti sa ne conduca.Le-am dat votul,nu?Peste 40%.Domn primar va face doar niste" valuri mici" prin presa,ptr ca atat poate.De ce poate doar atat,va rog sa cautati pe GOOGLE , este urmarit penal de cand era viceprimar .Asa ca singura sansa ramane doar societatea civila ,investitorii onești si mai ales locuitorii din Techirghiol, asta doar daca mai au forta necesara sa se mobilizeze.

Rugam purtatorul de cuvant al Sri sa raspunda
22 mai 2017
Sri si serviciile trebuiesc desfiintate

Dupa cum observam, in tara se vinde aproape tot pe bani grei, negri sau gri, si sri si serviciile nu reactioneaza, nu fac nimic. Oare sa fie corupte sau incompetente? De ce mananca banii nostri de la buget de 28 ani? In 89 erau aproape 13.000 de securisti, azi sunt aproximativ 30.000, cam cat au si SUA. Cum isi justifica activitatea acesti oameni daca Romania a ajuns in prag de faliment, coruptia a ajuns la un nivel incredibil, este de tip mafiot mai perfectionata ca in Italia, drogurile intra in tara ca si cand nu am avea vama, tigarile de contrabanda mai au un pic si se vor vinde si in fata Sri si a militiei, evaziunea este aproape generalizata, angajatii sunt platiti ca sclavii, legile fiind facute in general in favoarea patronilor, asa ca ce fac serviciile si cei aprox. 30.000 securisti??

Craii de curte veche
22 mai 2017
Namolul

ROMANI iesiti in strada . Daca nu iesiti in strada actualii guvenanti si fostul USL(liberalii jigodii= Dragomir & Co), nu fac nimic. Ca unul care sunt Constantean si de ani de zile ma tratez vara cu acest namol si ma mai tine in viata, voi protesta cum voi putea. IESITI SI NU VA LASATI CALCATI IN PICIOARE DE SEMIANALFABETII DE LA GUVERNARE. SUNT UN GUVERN SI PARLAMENT DE SEMIANALFABETI SI HOTI.

Gogu
22 mai 2017
Noroi

Vine un german , face o investiție de 50 mil euro in nenorocitul de tekir-ghiol si poolimea se revolta ! De ce ? Stimulata de un primar captiv pungașilor locali ! Daca se face investiția germanului cine pierde ? Pierde celebru jeg de sanatoriu , pierde pelagra de "angajați" șpăgari de acolo , pierd 'constructorii" care au facut reparații de "doi bani" pe foarte multi bani ! Cine câștiga ? Orașul si cetățenii săi ! 1 la % , din valoarea investiției ptr autoarizatia de construire , adică 500.000 euro ! Impozit pe teren si clădire 1.500.000 euro in fiecare an ! Dati cu piciorul acestor bani ? S-au va băgați mințile-n cap si ieșiți din "MOCIRLA NĂMOLOASĂ " a mentalității comuniste "nu ne vindem tara" , mai bine o lăsam prada hoților noștri pe gratis !!!

fani
22 mai 2017
mizerie cu namaol

Cea atata nedumerire ? Firma din Caransebes , are aprobari dela Guvern,seful Guvernului din intamplare este din ..Caransebes ! q.e.d.

paul
22 mai 2017
Coruptie? Mafie?

Deci banii vor ajunge la primul ministru, asa prin interpusi? Pai DNA ce pazeste? Panselutele din intersectii?

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4963 secunde