S-au distrus fabrici și uzine, nămolul rămăsese nevândut…

Afacere scandaloasă la Techirghiol! Sforile, trase la cel mai înalt nivel

Duminică, 21 Mai 2017, 16:18
7140
Nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, celebru pentru calitățile sale curative certificate, va fi exploatat, în următorii ani, de o companie din Caransebeș, care a concesionat două perimetre din lac, de la Agenția Națională de Resurse Minerale. Totul s-a făcut în urma unor licitații organizate la București, fără informarea sau consultarea autorităților locale, deși Primăria Techirghiol este custodele lacului.

"În calitate de custode al Lacului Techirghiol, este obligația mea să mă asigur că toate demersurile ce decurg din această licență de explorare a nămolului se vor face în interesul stațiunii balneare Techirghiol și al locuitorilor orașului. Nu vă ascund faptul că voi fi foarte atent la modul cum SC Formin SRL va pune în aplicare prevederile acestei licențe de explorare și exploatare și nu voi permite să se iasă din prevederile licenței acordate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale", declară primarul de la Techirghiol, Iulian Soceanu.

Acesta consideră că trebuie impuse restricții în privința valorificării nămolului.

"Mai exact, doresc ca beneficiarul să nu poată comercializa nămolul obținut din perimetrul atribuit, conform licenței, decât în zona costieră. Solicitările noastre consider că trebuie luate în seamă și introduse în licența de explorare/exploatare", spune primarul.

Dacă solicitările sale nu vor fi luate în seamă de Agenția Națională de Resurse Minerale, intenționează să organizeze un referendum prin care locuitorii orașului să-și spună punctul de vedere.

La rândul său, primarul din Eforie, Robert Șerban, este de părere că exploatarea de către o firmă a nămolului reprezintă o mare greșeală.

"În urma întâlnirii cu președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale și cu directorul SC Formin SRL, concesionarul activității de explorare a nămolului din lacul Techirghiol, mi s-a confirmat că momentul actual este unul critic, iar Guvernul României, organism ce a avizat și a permis această activitate, este la un pas de comiterea unei grave erori, ce va genera în viitor pierderi incomensurabile", anunță primarul de la Eforie, Robert Șerban.Roșia Montana la Techirghiol

Acesta consideră că firma respectivă nu are decât interes comercial în această exploatare și că nu există reglementări legale care să poată împiedica vânzarea nămolului și utilizarea lui în alte baze decât cele din zonă.

"În calitate de autoritate publică locală direct implicată, nu pot să asist nepăsător la crearea unei «Roșia Montana» în lacul Techirghiol. Consider că o exploatare necontrolată a nămolului reprezintă un pericol la fel de mare și un echivalent al exploatării gazului de șist. Consider inacceptabil ca o firmă din Caransebeș, fără tradiție și experiență în domeniu, să obțină licența de cercetare și, ulterior, de exploatare a nămolului sapropelic din lacul Techirghiol. Argumentele celor doi reprezentanți mi-au întărit convingerea că activitatea societății Formin a fost formală, pentru a-și atinge în final scopul: comercializarea nămolului din lacul Techirghiol. Totul cu acceptul și susținerea reprezen-tanților Agenției Naționale pentru Resurse Minerale", este de părere Robert Șerban.

La rândul său, primarul de la Eforie solicită impunerea unor anumite condiții în exploatarea nămolului.

"Mă întreb cum pentru acești investitori nu există nicio reglementare, nicio restricție sau obligativitate, câtă vreme acum Sanatoriul Balnear Techirghiol, singura unitate balneară care are licență de exploatare a nămolului, nu are voie să îl vândă la extern, iar pentru «supraviețuirea» nămolului, cel care deține licență de exploatare trebuie să returneze nămolul în lac. În plus, vânzarea nămolului se face doar în județul Constanța, către bazele de tratament din Techirghiol, Eforie și Mangalia, unități ce au posibilitatea returnării în lac a întregii cantități de nămol pentru regenerare. Nu pot să nu mă întreb de ce toate aceste restricții dispar și nu sunt aplicabile și noului investitor?", se întreabă primarul.

Sfârșitul stațiunilor balneare de pe litoral

Edilul de la Eforie se teme că "o exploatare haotică, fără a se ține cont de toate măsurile de protecție și regenerare obligatorii, recomandate de specialiști, tocmai pentru a conserva și păstra nealterate proprietățile nămolului pe o perioadă cât mai lungă de timp, va determina, practic, sfârșitul tuturor stațiunilor balneare de pe malul Marii Negre". "Nemaiexistând nămolul cu toate proprietățile sale, turiștii vor înceta să vină sau vor veni în număr mult mai mic. Ce se va întâmpla cu toate aceste baze de tratament, cu personalul deja specializat pe acest tip de recuperare, practic ce se va întâmpla cu toți locuitorii zonei, care trăiesc din activități de turism? Consider că beneficiul pe care statul român l-ar obține din redevență este infim în comparație cu nevoile și pierderile comunității, dar mai ales, comparativ cu dezastrul ecologic pe care o exploatare sistematică l-ar genera. Ca primar al ora-șului Eforie, nu pot să tolerez o asemenea greșeală. Lacul Techirghiol, nămolul binefăcător este emblema noastră, a zonei, a celor care locuim în stațiunile dezvoltate pe malul lui. Este identitatea noastră, este un dar pe care l-am primit de la înaintașii noștri și pe care, la rândul nostru, trebuie să îl păstrăm, cu toate proprietățile sale, și să îl dăm generațiilor viitoare. Înstrăinarea activității de exploatare a nămolului către o societate străină care urmărește doar obținerea profitului reprezintă un furt pe care nu îl putem accepta și tolera", încheie primarul Robert Șerban. 


Pagina a fost generata in 0.5336 secunde