Adina Vălean: Este decizia pasagerului dacă dorește banii sau acceptă un voucher

198
Adina Vălean: Este decizia pasagerului dacă dorește banii sau acceptă un voucher - cancelledflight-1588941687.jpg

Articole recomandate

Companiile aeriene care anulează zboruri au obligația de a returna banii pe bilete, dacă pasagerii cer acest lucru, sau pot elibera vouchere, însă numai cu acceptul călătorilor. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunțat vineri că va prezenta un set de recomandări pentru a face voucherele mai atractive.


"Pentru vouchere, noi o să prezentăm săptămâna viitoare în Comisie, eu împreună cu colegul meu Didier Reynders pentru protecția consumatorilor, un set de recomandări pentru a face voucherele mai atractive, în sensul în care să fie garantate. Cei care acceptă să primească un voucher să fie siguri că voucherul acela va avea valoare în timp, că va reflecta același serviciu cu cel pe care l-au achiziționat inițial", a declarat Adina Vălean într-un dialog cu cetățenii, potrivit agerpres.ro.


Ea a subliniat, în context, că legislația europeană apără pasagerii ale căror călătorii au fost anulate și le oferă dreptul de a-și primi bani înapoi.


"Propunerea unui voucher este de asemenea un lucru legal, legislația permite companiilor să ofere pasagerilor vouchere. Rămâne însă la latitudinea și la decizia pasagerului dacă dorește rambursarea sau acceptă un voucher", a mai spus Adina Vălean.


Comisarul european i-a îndemnat pe cetățeni să le ceară autorităților naționale să pună în aplicare legea europeană privind drepturile pasagerilor.


"Dat fiind practica care există acum, în principiu nerespectarea legii de către unele companii, vă încurajez să vă adresați autorităților naționale pentru că ele sunt în măsură să pună presiune pe companii să vă facă rambursarea banilor pe bilet, dacă asta doriți", a subliniat Adina Vălean.


Potrivit Reuters, un grup de 12 state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au cerut recent Comisiei Europene să suspende regulile care obligă companiile aeriene să returneze în totalitate pasagerilor banii pe biletele zborurilor anulate, apreciind că transportatorilor aerieni ar trebui să li se permită să ofere în schimb vouchere pentru zboruri ulterioare.


Într-o scrisoare comună trimisă la finele lunii aprilie, miniștrii Transporturilor din Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franța, Grecia, Irlanda, Letonia, Malta, Olanda, Polonia și Portugalia au cerut Comisiei Europene un amendament temporar la Directiva UE privind drepturile pasagerilor. Semnatarii scrisorii susțin că Executivul comunitar ar trebui să propună de urgență acest amendament, conform căruia consumatorii vor fi obligați să accepte vouchere în locul returnării banilor, cu anumite condiții.


Cu toate acestea, comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, a spus că transportatorii aerieni trebuie să returneze banii pentru zborurile anulate și pot oferi vouchere numai dacă pasagerii acceptă voucherele în schimbul returnării banilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6223 secunde