A venit iarna. Cine poate primi ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei

Joi, 03 Decembrie 2020
451
Constănţenii cu venituri reduse primesc şi anul acesta o mână de ajutor ca să-şi poată încălzi locuinţele, pe perioada sezonului rece. Este vorba despre familii şi persoane singure cu probleme financiare, dar care nu au proprietăţi şi terenuri, maşini noi sau bani la bancă.

Ajutoarele pentru sezonul rece noiembrie 2020 – martie 2021 sunt destinate consumatorilor vulnerabili şi pot acoperi integral sau, după caz, o parte din cheltuielile pentru încălzirea locuinţei. Sprijinul financiar poate fi acordat pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, dar şi pentru cei care se încălzesc cu energie electrică, gaze naturale sau lemne, cărbuni, combustibili petrolieri. Pot beneficia familiile şi persoanele singure ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici de 786 de lei.

Cuantumurile ajutoarelor sunt diferenţiate, în funcţie de sistemul de încălzire, dar şi pe tranşe de venit. Astfel, pentru familiile care sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire (RADET), ajutorul de încălzire poate fi minimum 62% din costul încălzirii şi maximum 96%. Guvernul acoperă cea mai mare parte a cheltuielilor pentru familiile care se încadrează cu un venit mai mic de 355 de lei per membru, valoarea subvenţiei fiind descrescătoare, iar primăria acoperă diferenţele, valoarea subvenţiei fiind crescătoare. Aşa se face că în cazul familiilor cu venituri de până în 786 de lei per membru, Guvernul va susţine 5% din costul încălzirii şi primăria o diferenţă de 57% din acelaşi cost. În total, familia respectivă va primi un ajutor de 62%. Aceeaşi situaţie este şi la persoanele singure, cu precizarea că venitul maxim net până la care pot beneficia de ajutor este de 1.082 de lei. Practic, un vârstnic cu o pensie cuprinsă între 786,1 şi 1.082 de lei, va primi un sprijin la încălzire de 10% din partea Guvernului şi un sprijin de 54% din partea primăriei.


Pentru cei care se încălzesc cu combustibil solid, tranşa de venit pentru membru de familie poate ajunge la 1.800 de lei, însă sprijinul financiar va fi de 20 de lei pe lună, acordat numai din partea primăriei. Cea mai mare sumă o vor primi familiile unde venitul este mai mic de 155 de lei, ajungând la 108 lei, din care 54 de lei de la Guvern şi 54 de lei de la autorităţile locale. În ce priveşte persoanele singure, ajutorul va fi cuprins între 108 şi 20 de lei, plafonul până la care se încadrează fiind un venit net de 2.100 de lei.

Cei care se încălzesc cu gaze naturale vor primi, de asemenea, o sumă de compensare, însă doar dacă se încadrează într-un venit net de 750 de lei, atât pe cap de membru al unei familii, cât şi pentru persoanele singure. Suma este cuprinsă între 20 de lei şi 262 de lei, pentru cei cu veniturile cele mai mici.

În cazul celor care au sisteme de încălzire cu energie electrică, venitul maxim acceptat pentru a primi ajutorul financiar este de 915 lei pe membru de familie sau persoană singură. Cea mai mare sumă acordată este de 244 de lei, din care 240 de lei acoperiţi de la Guvern şi 24 de lei de la primărie. Cea mai mică sumă este de 27 de lei, oferită de autorităţile locale.

Atenţie, însă, dacă minţiţi în ce priveşte veniturile riscaţi să vă alegeţi cu dosar penal, să primiţi amendă de 1.000 de lei şi să şi restituiţi banii primiţi deja. „Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz, şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor codului penal. Declarate incorectă a componenţei familiei, a veniturilor membrilor acesteia, precum şi a bunurilor deţinute, se sancţionează cu amendă între 200 şi 1.000 lei”, transmit reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială.

Nu pot beneficia de ajutor pentru încălzire cei care au altă casă sau apartament decât cel de domiciliu sau terenuri mai mari de 1.000 mp la oraş şi 2.000 mp la ţară, cei care au autoturisme mai noi de 10 ani şi care au la bancă cel puţin 3.000 de lei depuşi într-un depozit.




Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3994 secunde