A început sezonul "țepelor" cu taximetriști! Atenție în ce mașină vă urcați!

1567
3
A început sezonul

Articole recomandate

A venit vara, a început sezonul estival și perioada preferată de taximetriști când clienții care nu sunt de prin partea locului sunt ușor de păcălit. Așa o cursă de la Gară până în Mamaia ajunge să fie și 100 lei sau una până în Eforie 150 lei.

Constănțenii nu prea pică în plasă, însă de multe ori se trezesc că nici nu au cu ce să meargă. Atenție, însă, taximetriștii pot fi amendați dacă refuză să facă o cursă la cererea unui client.

"Zilele trecute, am vrut să iau un taxi de la Gară. Ghinionul meu a fost că tocmai venise un tren de la București și toți taximetriștii erau cu ochii pe turiști. Primul m-a refuzat politicos și mi-a spus că are o comandă, deși era evident că aștepta clienți. Al doilea însă mi-a spus de la obraz că nu vrea să mă ia pentru că e distanța prea scurtă până în zona Trocadero și mi-a arătat stația de autobuz, să iau autobuzul 100. A fost obraznic și asta m-a deranjat cel mai tare. Bineînțeles că până la urmă a prins o familie cu multe bagaje și a plecat cu ei. Probabil că i-a și taxat mai mult decât normal", ne-a povestit Irina Banu, din Constanța.



Amendă că nu vrea să vă ia

Astfel de scene sunt însă foarte dese în Gara Constanța și nu numai. Poliția Locală organizează controale periodice, însă acestea vizează mai ales conformitatea documentelor și mai puțin conduita și refuzul șoferilor de a lua clienți. "Multe persoane care folosesc din când în când taxiul au avut parte de cel puțin un refuz pe motiv că adresa de destinație este prea apropiată de punctul de plecare. Din acest motiv, este bine de știut că un asemenea refuz poate fi sancționat cu amendă de către autorități. Una dintre principalele obligații pe care le au taximetriștii este «să nu refuze clientul în efectuarea unei curse în interiorul localității și să respecte solicitările legale ale acestuia», așa cum prevede Legea nr. 38/2002 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere", explică avocatul Marius Coltuc.

Ținută corespunzătoare!

De exemplu, un taximetrist nu poate refuza un client pe motiv că punctul final al unei curse este prea apropiat de punctul de plecare al acesteia. Practic, o asemenea faptă poate fi sancționată de autorități, conform actului normativ, cu o amendă cuprinsă între 100 și 500 lei.O altă obligație a taximetriștilor este "să aibă ținută corespunzătoare, un comportament civilizat și preventiv în relația cu clientul, respectând conduita de bună practică", așa cum scrie în lege. Totodată, șoferii de taxi pot să pretindă ca plată pentru cursele efectuate doar sumele prevăzute pe bonurile fiscale.

Reprezentanții taximetriștilor le recomandă turiștilor, dar și constănțenilor să fie atenți în ce mașină se urcă. "Sunt mulți taximetriști serioși, de la firme, care practică tariful normal. Dar mai sunt și cei care au înscris tariful pe portiere, cu caractere roșii. Aceștia trebuie evitați. Altfel, turiștii ajung să plătească chiar și 80 - 100 lei de la Gară până la intrare în Mamaia. Acest lucru se întâmplă mai ales vara. Sunt persoane care profită de neatenția oamenilor. Dacă o pățesc, să ia bonul și noi îi putem verifica pe șoferii respectivi", explică Lică Neagu, președintele Camerei Taximetriștilor din Constanța.



Cine să-i verifice?

În ce privește conduita și ținuta nepotrivită, tot autoritățile locale trebuie să facă verificările și să aplice amenzile. "Există o lege în care se spune că fiecare taximetrist trebuie să dețină un atestat profesional. Acest atestat se obține după ce termină un curs care prevede și elemente de conduită. Prin lege și prin hotărârea Consiliului Local, sunt obligați să poarte pantaloni lungi, de stofă, cu cămașă sau cu bluză decentă. Însă mai sunt unii care umblă cu blugi jegoși sau cu bermude, cu șlapi și cu unghii jegoase. Cei care trebuie să-i verifice sunt cei de la Corpul de Control al Primăriei. De asemenea, aici ar putea interveni și dispeceratele. Prin lege, ei trebuie să fie racordați la un dispecerat și acesta să le impună conduita. În cursul acestei săptămâni, voi lua legătura cu dispeceratele și Corpul de Control, să-i verifice, pentru că nimănui nu-i place să vină la plajă și să fie plimbat de un taximetrist îmbrăcat cu bermude sau care să miroasă a transpirație", mai precizează Lică Neagu.


Comentează știrea

o
19 iunie 2017
pla

Chiar nu stiu ce pretentii aveti de la taximetristi, in majoritatea lor tigani nespalati cu 2-3 clase maxim.

JENI
19 iunie 2017
TUPEU AU SOFERI

TAXIMETRISTII CU MULT TUPEU. CALATORUL II SPUNE UNDE VREA SA AJUNGA SI II SPUNE SI TRASEUL PE UNDE IAR SOFERUL CU MULT TUPEU II FACE TUR DE ORA. MI S-A INTAMPLAT DE 2 ORI...DE LA KAUFLAND AM CERUT LA CITY MALL SI SI AM SPUS DIRECT PE LAPUSNEANU SA O LUATI IAR O DATA SOFERUL A IESIT PE LA ZONA MARINARUL IN INEL II SI PE TOMIS APOI DE IMI VENEA SA OPRESC MASINA SI TOT AM REPETAT CA CUNOASC ORASUL SI NU E ASTA DRUMUL IAR SOFERUL BA SA MA AUDA O TINEA PE A LUI SI MI-A SPUS CA A SCAPAT DE CELE 3 STOPURI PE LAPUSNEANU , IAR ACUM CATEVA ZILE O SOFERITA DE TAXI IAR DE LA KAUFLAND TOT A CITY M-A OCOLIT PE FERDINAND SI PE TOMIS PANA LA CITY SI DACA NU M-A RASTEAM LA EA IN ZONA DACIA SA II SPUN CA SUNT DIN ORAS SI NU VREAU TURUL RAULUI SI TO EA OPARITA ACELASI LUCRU A SPUS"VAI STOPURILE DE PE LAPUSNEANU....MAI SA FIE STOPURILE...IN VIATA MEA NU MAI M-A URC IN TAXI PANA CE NU IMI SPUNE SIGUR CA ACCEPTA RUTA SPUSA DE MINE...PE BANII NOSTRII EI FAC CE DORESC...SI UNDE MAI PUI CA AMBII SOFERI ERAU DE ETNIE ROMA APAI EI CE CRED CA ASA ISI CASTIGA RESPECT PRIN SMECHERII? DA FAC SI ROMANII SMECHERII DAR NNENE NICI ASA TUPEU CA AVETI COVRIGUL IN MANA SI VA BATETI JOC DE NOI.

SRI
19 iunie 2017
SNAPANI

De 27 de ani aceleasi recomandari de la politie care e mai vinovata decat acesti imbecili de taximetristi ,care nu respecta nimic .in CHINA ..la a 3 a abatere sunt condamnati si impuscati ..la noi ei conduc orasul ..ei fac legea in trafic etc. cereti parerea turistilor care au zis k numai vin in constanta cu asa golaneala si tupeu la acesti diavoli pe care nu-i verifica nimeni ..politia doarbe si ia mita ..

Pagina a fost generata in 0.749 secunde