A început administrarea vaccinului Moderna. Diferențele față de vaccinul Pfizer

365
A început administrarea vaccinului Moderna. Diferențele față de vaccinul Pfizer - moderna-1612442091.jpg

Articole recomandate

42.000 doze de vaccin Moderna vor ajunge vineri la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”, fiind vorba de a treia tranșă.


Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.


Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale existente la nivel național.


Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman.


Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în „lanțul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).


A început, de joi, imunizarea anti-Covid cu serul produs de compania Moderna.


Pe lângă serurile „Pfizer BioNTech” şi „⁣Moderna”, care au ajuns deja în ţară, în câteva zile ar trebui să primim şi prima tranşă, de 200.000 de doze, din vaccinul “AstraZeneca”, produs în colaborare cu Universitatea Oxford.


Într-un centru de vaccinare din sectorul 4 al Capitalei, medicii stau de vorbă cu pacienții în zona de triaj, încearcă să le afle istoricul medical pentru a alege care din vaccinurile care sunt disponibile în acest moment în România li se potrivește cel mai bine. Au ajuns aici în această dimineață 200 de doze de vaccin Moderna, primele de la acest producător și au fost deja vaccinate primele persoane cu acest ser.


Din fericire, până acum, niciuna din persoanele injectate cu serul Moderna nu a dezvoltat reacții la vaccin. După vaccinare, persoanele rămân timp de 15 minute într-un cabinet alăturat, sub supravegherea medicului, pentru ca în cazul în care apare o reacție adversă, acesta să intervină.


Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID prezintă diferenţele între vaccinurile BioNTech Pfizer şi Moderna, precizând că cele două vaccinuri sunt similare.


Astfel, diferenţele dintre cele două seruri țin mai degrabă de organizarea logistică - stocare, transport şi administrare.


„Nevoia de a limita efectele pandemiei este foarte mare, iar aprobarea de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, cel dezvoltat de compania Moderna, reprezintă o şansă în plus pentru a răspunde acestei nevoi. Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare”, transmite Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID a cărui concluzie este că, din punct de vedere al siguranţei şi eficacităţii, cele două vaccinuri sunt similare, diferenţele fiind importante mai degrabă pentru organizarea logistică (stocare, transport, administrare etc.).


De asemenea, comitetul precizează că momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depăşeşte capacitatea de producţie şi că opţiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcţie de istoricul medical şi de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare, scrie stirileprotv.ro. 


Documentul transmis de autorităţi răspunde celor mai frecvente întrebări referitoare la cele două vaccinuri.


Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-CoV-2. ARNul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4518 secunde