A căzut cortina! Trista soartă a Teatrului de Vară Soveja

5431
6

Articole de la același autor

Vă mai aduceți aminte cum vă înghesuiați la Teatrul de Vară Soveja să vedeți cele mai noi sketch-uri ale Stelei Popescu și Alexandru Arșinel? Vă mai aduceți aminte cum răsuna muzica în tot Parcul Tăbăcărie, dincolo de porțile înalte ale Teatrului de Vară? Sigur, căci acolo ne-am petrecut copilăria, acolo am mers la spectacole și am aplaudat frenetic artiștii României. 


Acum în Teatrul de Vară din parc nu se mai aude nici muzica, nu se mai aud nici vocile vesele ale artiștilor, nici aplauzele spectatorilor. Este liniște. Prea liniște! Ascuns după mall, în spatele betoanelor de la parcarea supraetajată, bietul teatru nici nu se mai vede. 


Nici nu mai ai cum să ajungi cu mașina până acolo, căci acum este șosea cu sens unic, care iese din parcarea mall-ului. Nici măcar alee de acces nu mai are. Este în dosul unei parcări uriașe, care îl domină ca înălțime și structură. Trotuar nu există pe străduța cu sens unic din spatele mall-ului, așa că singura alee pe unde se mai poate ajunge la teatru este cea din parc. 


Și nici asta nu ar fi așa de rău, căci zona este frumoasă, iar mișcarea face bine organismului, dar de la alee și până la intrarea în teatru e cale lungă, trepte multe, sparte, asfalt distrus, iar tot platoul din față este în paragină și plin de cioburi. Doar spațiul verde și copăceii sunt îngrijiți, semn că cineva tot mai trece pe acolo din când în când. 


La intrare, și de-o parte și de alta, porțile sunt ferecate. Două lacăte mari ne zădărnicesc intențiile de a da un ochi în sala de spectacole. Însă nu-i opresc pe vreo trei copilași de 10 - 12 ani să se strecoare printre zăbrele și să urce repede treptele până la locul unde era odată cabina de sunet și de lumini. Au sărit de câteva ori pe scaune, au bătut darabana, dar nu au apucat însă să se distreze prea mult, căci la vederea gardianului au tulit-o și au ieșit tot printre gratii, deranjând doi îndrăgostiți care stăteau la povești pe o balustradă de beton, chiar la intrarea în teatru. 


Sute de scaune goale și prăfuite 


Am dat roată, cu speranța că vom reuși să ajungem și în sală. Am găsit o ușă deschisă la intrarea artiștilor, așa cum i se spunea odinioară. Acum este doar o ușă mare de fier negru, spre care ajungi urcând aceleași trepte sparte și inegale. 


De la ușă am nimerit chiar în spatele scenei și apoi pe scenă, în fața sutelor de scaune goale, prăfuite. Din nou acea liniște nefirească se simte în jurul nostru. Mai răzbate din când în când fluturul aripilor porumbeilor care și-au găsit adăpost între schelele din structura scenei. Sau ce a mai rămas din scena strălucitoare de odinioară. 


Este o ruină neagră, plină de fierătanii și găinaț. Tavanul și pereții laterali sunt zdrențuiți. Cade vopseaua de pe ei și sprijină elemente vechi de decor din spectacolele găzduite la un moment dat. Treptele care coboară de pe scenă către public sunt și ele rupte. Însă, în mod surprinzător, scaunele de plastic sunt în stare destul de bună. Sunt decolorate, murdare, dar întregi și la locul lor. 


În lateral, copăceii și brăduții pe care vi-i amintiți din copilărie, când mergeați cu bunicii la spectacolele de muzică populară și stăteați pe marginea de piatră, sunt acum înalți și bogați. Se revarsă în-afara spațiului cu pământ, dar o toaletare profesionistă sigur le poate da o formă plăcută ochiului. 


Porțile laterale, pe unde ieșea lumea puhoi de la spectacol, râzând și cu sufletele pline de chef de viață, sunt acum ruginite, completând peisajul sinistru. 


Se caută soluții pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare


Sunt voci în oraș care spun că soarta Teatrului de Vară Soveja a fost pecetluită odată cu ridicarea mall-ului din vecinătate și că este o chestiune de timp până când grădina de spectacole va fi demolată, terenul aflându-se în proprietatea investitorilor de la centrul comercial. 


Zvonurile sunt însă infirmate de Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, instituție care are în administrare teatrul. 


"Nu este nimic adevărat privitor la terenul pe care se află Teatrul de Vară", ne-a declarat acesta, în cursul zilei de ieri. 


La rândul său, Mirela Matichescu, administratorul județului, a precizat, pentru "Cuget Liber": "Teatrul este în patrimoniul Consiliului Județean Constanța. Noi încercăm să identificăm surse de finanțare pentru reabilitarea grădinii de vară, pentru că, din păcate, pe fonduri europene nu există axe care să vizeze astfel de lucrări. Pregătim o documentație pe care intenționăm să o depunem la Compania Națională de Investiții, care să sprijine demersurile pentru reabilitarea grădinii. Parcarea din fața teatrului va fi refăcută, vor fi amenajate trotuare, dar atunci când se va stabili concret proiectul de reabilitare. Deocamdată, clădirea este în conservare și avem pază permanentă pentru a nu fi distrusă și mai mult. Căutăm permanent surse de finanțare. Aceasta este una din prioritățile președintelui Consiliului Județean Constanța". 


Comentează știrea

VICTORIA EMMANUEL
4 aprilie 2018
împrumut! împrumut! împrumut!!!

empréstimo! empréstimo!!!! empréstimo!!!Procura uma empresa de empréstimo privado respeitável e acreditados que fornece empréstimos para vida oportunidade.Oferecemos todos os tipos de empréstimos em um muito rápido e fácil caminho, empréstimos pessoais, empréstimos de carro, empréstimos hipotecários, empréstimos estudantis, empréstimos de negócio, empréstimos para investimentos, consolidação de débito e muito mais.Foram rejeitadas pelos bancos e outras instituições financeiras?Precisa de um empréstimo de consolidação ou uma hipoteca? Não parece mais que estamos aqui para fazer todos os seus problemas financeiros, uma coisa do passado.Podemos emprestar fundos para indivíduos e empresas que necessitam de assistência financeira a uma taxa de 2%.Sem número de segurança social necessária e sem verificação de crédito necessário, 100% garantido.Eu quero usar este meio para informar que prestamos assistência de confiança e apoia, e nós ficaremos felizes em lhe oferecer um empréstimo.Então envie-em um e-mail para: ([email protected]) para aplicar para um empréstimo

Rusine!
4 aprilie 2018
Vestigii și patrimoniu

Aceasta cucoană, de pe unde or fi găsit-o, expertă în orice, matichescu cea cu pareri o mie, sa lase gargara si sa isi vada de treaba ! Totul e in paragină și cade Cta pe noi. Nu sunteti buni nici macar sa conservati ce a făcut regimul comunist. Cat despre ce veti face voi, se vede pe bulevard, alături. Blocuri la 15 m distanța unul de altul. Sa te ferească Dumnezeu de un cutremur mare!

un spectator
4 aprilie 2018
RUȘINE!

... "Noi încercăm să identificăm"..., ... "Pregătim o documentație pe care intenționăm să o depunem"... Vai de capul lor de neputincioși! Ăștia conduc județul Constanța, Matichescu și Țuțuianu?!?

Gogu
4 aprilie 2018
S-a distrus tot !

Orasul este in ruine , au desfiintat tramvaiele , troleibuzele , au distrus podurile , trotuarele , soselele , spatiile verzi , parcurile , teatrul de vara tabacarie , teatrul de vara din st. Mamaia , Cazinoul , tot , au distrus tot ! Si acum vand tot , tot ce a mai ramas de furat ! Si daca ar fost razboi si am fi fost ocupati de o armata inamica tot nu am fi ajuns asa !

Alexandru
4 aprilie 2018
Teatru de vara

O sa il faceti,cum ati facut si cinematigeaful Republica..de ani de zile va chinuiti sa il reparati.

Stromeleag
4 aprilie 2018
Incompetenta crasa

Cata nesimtire pe aceasta duduie ca sa poata afirma: teatrul e in conservare...cautam solutii, bla, bla. Bai jegurilor, scursurilor care sunteti, voi chiar ne luati de prosti ? Credeti ca mai inghitim mult vrajelile voastre ? Teatrul, ca si celelalte obiective aflate in patrimoniul Constantei se afla in paragina, au fost abandonate de voi, hotilor ! De ce ? Pentru ca sunteti neputinciosi si prea ocupati cu furaciunile si identificarea de noi surse de imbogatire. Nu mai e mult si veti simti furia acestui popor de care va bateti joc. Pazea !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.494 secunde