53 de focare de pestă porcină africană, în județul Constanța

299
53 de focare de pestă porcină africană, în județul Constanța - 53defocare-1534780507.jpg

Articole de la același autor

În mai puțin de o săptămână, numărul focarelor de pestă porcină s-a dublat în județul Constanța. În baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Constanța, erau declarate, la începutul acestei săptămâni, 53 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici.

Pesta porcină africană a fost confirmată în gospodării aflate în 25 de localități: Istria, Vadu, Dulcești, Cheia, Vadu Oii, Ciobanu, Gârliciu, Hârșova, Pod Giurgeni, Seimenii Mici, Seimeni, Tichilești, Băltăgești, Lazu, Tuzla, Topalu, Traian, Sat Mircea Vodă, Ion Corvin, Viile, Sinoe, Zorile, Piatra, Palazu Mic și Agigea.

"Au fost luate măsurile necesare conform procedurilor. Astfel, au fost puse sub supraveghere sanitară veterinară oficială exploatațiile, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecția exploatației afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate", explică directorul executiv al DSVSA Constanța, dr. Diana Cristescu. Până în prezent, au fost sacrificați 4.266 de porci.

"Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, altor autorități sau DSVSA. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact, la nivel social, din punct de vedere economic", mai precizează șeful DSVSA Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5376 secunde