450 de constănţeni, pe listele de aşteptare pentru dispozitivele medicale de la CJAS

695
450 de constănţeni, pe listele de aşteptare pentru dispozitivele medicale de la CJAS - fonddispozitive-1621447634.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa spun că, de la începutul anului şi până în prezent, au fost aprobate 6.004 dosare pentru dispozitive medicale, în sumă de aproximativ 1.856.000 lei.

Ca în fiecare an, există liste de aşteptare pentru acordarea dispozitivelor medicale, de care au nevoie foarte multe persoane suferinde. Potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS, Aurelia Drăgoi, cele mai multe dosare au fost aprobate pentru protezare stomii, 3.726, în sumă totală de aproximativ 700.000 lei, urmate de dispozitive pentru incontinenţa urinară, 2.293, în valoare de 600.000 lei.

„Cele mai mari sume decontate de la începutul anului şi până la data de 30 aprilie 2021 au fost pentru aparatele de oxigen, aproximativ 1.834.000 lei. Pe lista de aşteptare sunt aproximativ 450 de dosare, cele mai multe pentru dispozitive medicale din domeniul ORL, 226 de cereri, apoi 60 pentru fotolii rulante, 46 pentru orteze, iar pentru proteze externe de sân sunt în aşteptare 39 de cereri”, a declarat aceasta, pentru „Cuget Liber”.

Aşadar, cererile sunt multe, în continuare, iar soluţionarea acestor cereri se face întotdeauna în funcţie nu doar de bugetul alocat, dar şi de priorităţi. Se asigură, în special, cazurile bine justificate din punct de vedere medical, copiii, persoanele cu handicap, sacii de colostomie şi aparatele de oxigeno-terapie.

Solicitanţii anunţaţi că mai au de aşteptat până când vor primi dispozitivele spun că în cele mai multe cazuri de aceste aparate depinde însăşi viaţa lor. Ce se poate face între timp? Unele dispozitive pot fi achiziţionate contracost, iar cei care îşi permit, chiar fac acest lucru, numai ca să nu mai aştepte cu lunile la dispozitivele decontate de CJAS. „Eu am nevoie de o proteză auditivă şi până îmi vine rândul mai am de aşteptat. Din păcate, pensia este mică, abia îmi ajunge de pe o zi pe alta şi nu îmi permit să dau banii pe ea”, ne-a declarat Ioana P., o bătrânică. În această situaţie se află foarte mulţi vârstnici, care nu îşi permit să-şi rupă din pensie pentru a-şi cumpăra anumite dispozitive medicale. În aceste condiţii, nu pot decât să stea, să se înarmeze cu multă răbdare, pentru că, la un moment dat, acestea vor sosi.

Precizăm că de dispozitivele medicale beneficiază persoanele asigurate, în scopul recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale pentru o perioadă determinată ori nedeterminată, în baza prescripţiei medicale.

Este vorba despre proteze auditive, stomii, dispozitive pentru incontinenţă urinară, proteze pentru membre, orteze, încălţăminte ortopedică, echipamentele pentru oxigenoterapie, cârje, ghete speciale pentru copii sau corsete pentru corectarea poziţiei spatelui şi nu numai. Conform legii, pentru a putea obţine un dispozitiv medical, pacientul sau unul dintre membrii familiei (părinţi, soţ/soţie, fiu/fiică), o persoană împuternicită sau reprezentantul legal al acestuia trebuie să depună o cerere însoţită de o serie de documente, la sediul CJAS.

Documentele necesare pentru obţinerea aprobării unui dispozitiv medical sunt: prescripţie medicală eliberată de un medic de specialitate, în care să fie specificată denumirea şi tipul dispozitivului medical, dar şi faptul că deficienţa fizică sau funcţională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv; o audiogramă (tonală şi vocală) pentru proteza auditivă; o biometrie pentru cristaline, adeverinţa de asigurat, actul de identitate (în copie), codul numeric personal. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5225 secunde