VEȘTI BUNE PENTRU BOLNAVII DE HEPATITĂ

259
VEȘTI BUNE PENTRU BOLNAVII DE HEPATITĂ - 7200231522830644doar10dintreroma-1532675648.jpg

Articole de la același autor

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor prin mai multe acțiuni de testare și informare desfășurate în toată țara. 


La nivel internațional, mesajul acestui an este "Find the missing millions", toți cei implicați în lupta pentru eliminarea afecțiunilor hepatice dedicându-se identificării mijloacelor adecvate pentru diagnosticarea persoanelor infectate. Hepatitele reprezintă boli infecțioase, de cele mai multe ori asimptomatice, fapt care generează pericole majore întrucât cei afectați pot transmite virusul în orice moment. 


APAH-RO și-a asumat acest rol, de facilitare a diagnosticării, încă de la înființare. În luna mai, anul acesta, asociația a demarat o campanie de testare în rândul persoanelor defavorizate din mai multe regiuni ale României. Din cele 420 de teste efectuate s-au descoperit 11 pacienți cu hepatita C, 20 de pacienți cu hepatita B (1 pacient cu hepatita B+D). Peste 50% din cei testați sunt persoane cu venituri reduse sau fără asigurare medicală. Obiectivul APAH-RO a fost acela de a identifica "miile de pacienți" care intră cu greu în circuitul medical din diverse motive – accesul redus la servicii medicale, lipsa asigurărilor medicale, lipsa unei educații privind prevenția etc. În România, aproximativ 600.000 de români trăiesc cu hepatită cronică C, iar aproximativ 800.000 au hepatită cronică B. 


"Țara noastră a făcut pași importanți în gestionarea problematicii hepatitelor. În 2009, cu ocazia lansării asociației, pacienții cu hepatită aveau acces la tratament pe baza listelor de așteptare. La nouă ani distanță, trebuie spus că apreciem eforturile autorităților în ceea ce privește asigurarea tratamentului și intensificarea acțiunilor de diagnosticare. Markerii virali au fost introduși în pachetul de analize de bază, prescris de către medicii de familie. Ca parte a prevenției, ne dorim să existe continuitate în asigurarea vaccinului împotriva hepatitei B, iar pentru pacienții cu hepatita C, contractul cost-volum-rezultat să fie încheiat și implementat cât mai repede și să aibă acces la tratament toți pacienții, indiferent de stadiul bolii," a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.0417 secunde