Vaginoza bacteriană este incomodă pentru orice femeie

276
Vaginoza bacteriană este incomodă pentru orice femeie - fondvaginozabacteriana-1635508729.jpg

Articole de la același autor

Vaginoza bacteriană este o infecţie cauzată de o alterare a bacteriilor sănătoase care protejează regiunile intime ale femeilor. Din păcate, acest fenomen permite bacteriilor nocive să se multiplice în exces, cauzând secreţii gălbui sau gri cu un miros foarte neplăcut.

De-a lungul vieţii, aproape orice femeie care a experimentat o infecţie vaginală ştie cât de incomodă poate fi această problemă de sănătate. Deşi, în general, infecţiile vaginale nu intră în categoria de tulburări foarte grave, acestea pot cauza, însă, o serie de simptome nedorite. Printre altele, vaginoza bacteriană provoacă o senzaţie de arsură în timpul urinării şi mâncărimi vaginale. La momentul actual, este una dintre cele mai frecvente cauze de prezentare la medicul ginecolog pentru simptomatologie vaginală. În mod obişnuit, se însoţeşte de modificarea secreţiei vaginale, leucoree cu miros neplăcut.

Potrivit dr. Irina Mihai de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, flora vaginală normală a unei femei aflată la vârsta reproductivă include multiple specii bacteriene aerobe, anaerobe sau facultativ anaerobe. În cadrul ecosistemului vaginal, anumite microorganisme produc substanţe precum acidul lactic şi peroxidul de hidrogen, care inhibă organismele non-indigene, aceste substanţe fiind responsabile şi de menţinerea pH-ului vaginal acid.

„Vaginoza bacteriană este un sindrom complex, întâlnit frecvent şi încă neelucidat complet, ce reflectă o perturbare a florei vaginale. Din motive necunoscute, apare o modificare a relaţiei de simbioză de la nivelul florei vaginale, care duce la supra-dezvoltarea speciilor anaerobe precum: Gardnerella vaginalis, Ureaplasma urealyticum şi specii de Prevotella. Vaginoza bacteriană asociază, de asemenea, scăderea sau dispariţia speciilor de Lactobacillus. Factorii de risc sunt: duşul vaginal, fumatul, raport sexual în timpul menstruaţiei, dispozitiv intrauterin, parteneri sexuali noi sau multipli”, a precizat medicul.

Specialistul a declarat că diagnosticul include următoarele investigaţii: evaluarea microscopică a unui frotiu vaginal, determinarea pH-ului vaginal, eliberarea de amine volatile, în urma metabolismului anaerob.

Tratamentul se poate realiza pe cale sistemică (oral), sau locală (creme, ovule vaginale), folosind antibiotice cu activitate îndreptată împotriva bacteriilor anaerobe. De asemenea, ca un adjuvant al tratamentului antibiotic se pot folosi geluri vaginale acidifiante, probiotice sau introducerea de lacobacili.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4179 secunde