V-a crescut temperatura? Vă simțiți rău? Insolaţia poate fi de vină

571
V-a crescut temperatura? Vă simțiți rău? Insolaţia poate fi de vină - insolatia-1624646216.jpg

Articole de la același autor

A venit vara şi plajele, piscinele devin din ce în ce mai ispititoare pentru toată lumea, în această perioadă. Foarte multe persoane se vor expune foarte mult razelor ultraviolete, dar nu conştientizează că acestea pot avea efecte nedorite asupra organismului.

De exemplu, insolaţia, alături de arsurile solare şi lipotimie (leşin de scurtă durată) sunt probleme ce pot apărea în urma expunerii prelungite la soare. Pe lângă mulţi alţi factori de protecţie, specialiştii spun că un rol important în combaterea insolaţiei îl are aspirina sau orice alt antitermic.

Dacă se ajunge în astfel de situaţii nedorite, trebuie puse comprese cu apă fiartă şi răcită, iar apoi o mixtură cu hidrocortizon acetat, iar pe cale generală, se administrează aspirina, dacă nu există contraindicaţii.

Potrivit dr. Ionela Nicolae, insolaţia este una dintre cele mai severe forme de leziuni provocate de căldură, fiind considerată o urgenţă medicală. Problema este că, ignorată, insolaţia poate duce chiar la deces sau poate dăuna grav creierului şi altor organe interne.

De regulă, aceasta apare în urma expunerii prelungite la temperaturi ridicate, de obicei în combinaţie cu deshidratarea, care duce la prăbuşirea sistemului de control al temperaturii din corp.

„În insolaţie, temperatura corpului creşte până la 40 de grade sau chiar mai mult, iar complicaţiile care apar implică sistemul nervos central. Simptomul principal este reprezentat de creşterea temperaturii corpului, dar leşinul poate fi primul semn. Alte simptome includ: durere de cap, ameţeală, piele roşie, caldă şi uscată, slăbiciune musculară sau crampe, greaţă şi vărsături, bătăi rapide ale inimii etc”, a subliniat medicul.

După o insolaţie, specialiştii spun că repausul la pat este neapărat necesar, iar temperatura corpului va fluctua chiar şi vreme de câteva săptămâni. Pentru restabilirea după o asemenea tulburare datorată căldurii excesive, trebuie să se consume cantităţi mari de lichide, supe de legume, sucuri de fructe, banane, cartofi, mazăre şi fasole boabe.

Dincolo de ajutorul de specialitate, există şi câteva remedii naturiste care s-au dovedit eficiente pentru insolaţie. Un leac este infuzia de salcie, despre care se spune că scade febra şi vă scapă de durerile de cap şi de greaţă apărute după expunerea prelungită la soare. Preparaţi infuzia cu două linguriţe de scoarţă de salcie şi o cană de apă caldă şi consumaţi o cană pe zi. Apoi, ceaiul de gălbenele alungă migrenele. Puneţi două linguriţe de flori în 300 de ml de apă fiartă şi beţi câte o cană de ceai înainte de fiecare dintre cele trei mese principale. De asemenea, oţelul de mere vă redă energia şi înlocuieşte mineralele pierdute. Nu în ultimul rând, ceaiul verde vă ajută să vă reveniţi mai uşor după insolaţie. Puneţi două linguriţe de ceai în 200-250 de ml de apă fiartă şi beţi 2-3 căni zilnic. Totuşi, pentru a preveni acest fenomen, este indicat să beţi câte un pahar de apă la fiecare jumătate de oră. În plus, că să combateţi efectele negative ale insolaţiei, puteţi bea apă minerală cu lămâie, căci aceasta nu doar hidratează, dar va readuce în organism mineralele şi sărurile pierdute prin transpiraţie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3736 secunde