Durerea unui bolnav din Constanța

"Unde scrie în lege că medicul de familie mă poate taxa pentru o rețetă?"

3321
5

A fi bolnav, în ziua de astăzi, fără a avea buzunarele doldora de bani, pare a însemna condamnarea la suferință lungă și moarte sigură. Asta au ajuns să creadă constănțenii și este lesne de înțeles de ce: trebuie să scoată bani din buzunar pentru orice este legat de îngrijirea stării de sănătate, de la consultarea medicului de familie, până la cumpărarea medicamentelor atunci când sunt internați într-un spital. Nu mai contează că au contribuit, toată viața lor, la fondul național al asigurărilor de sănătate. Ajunși într-un cabinet medical, trebuie să pregătească, în primul rând, portofelul.
Constănțeanul Iusmen Asan reclamă că, din cauza disfuncționalităților din sistemul sanitar, a fost în situația de a plăti mai mult pe consultația medicului de familie decât pe medicamentul de care avea nevoie. "Aveam nevoie de o rețetă pentru Calmepam, pentru tulburare anxioasă, astfel că m-am prezentat la medicul de familie, dr. Ileana Badiu. După ce am vorbit, mi-a dat rețeta, iar la ieșire asistenta îmi spune că mă costă 15 lei. Asta este, știam de discuțiile dintre medicii de familie și Ministerul Sănătății, așa că am scos banii și i-am dat. M-a frapat însă că medicamentul pentru care cerusem rețetă m-a costat mult mai puțin! Eu sunt administratorul unei societăți, iar de curând a trebuit să trimit în șomaj unul dintre angajați. Astfel că a mers la același medic de familie, pentru adeverința medicală pentru șomaj. Chiar dacă este vorba de un student, un băiat căruia abia îi ajung banii, care stă în gazdă, i s-au cerut tot 15 lei pentru a-i fi eliberată respectiva adeverință. Că mi-au fost ceruți bani mie, nu mai spun nimic. Dar să ceri bani de la toți amărâții, pentru orice hârtie? Nu se poate așa ceva!", a reclamat constănțeanul. În consecință, bărbatul întreabă "unde se specifică, în lege, că medicii de familie pot cere taxă pentru o consultație, pentru a-mi elibera o rețetă ori o adeverință medicală?".

Ce spune legea
Răspunsul l-am primit de la reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate. Concret, în legislația actuală nu este menționat care sunt serviciile pentru care medicii de familie sau specialiștii pot pretinde o taxă suplimentară (așa numita co-plată). Proiectul care prevede aceste aspecte este în lucru și cel mai probabil va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012.
Normele legale actuale, respectiv Contractul-cadru pe 2011 și 2012, specifică, însă, care sunt serviciile medicale decontate de la fondul asigurărilor de sănătate; pentru cele care nu sunt specificate în Contract, medicii de familie pot percepe taxe. "Se percep tarife pentru serviciile care nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate", a menționat și dr. Mircea Silion, președintele Filialei Constanța a Federației Patronatelor Medicilor de Familie.
Astfel, în Anexa 1 a Contractului - cadru pe 2011 și 2012, privind Pachetul de servicii medicale în asistența medicală primară, se menționează, la lit. e: "Medicii de familie au dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, respectiv pentru situațiile programabile, dacă asiguratul solicită efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate". De asemenea, persoanele care se prezintă la un medic de familie pe ale cărui liste nu este înscris, trebuie să se aștepte că va plăti consultația. Cât privește actele medicale eliberate de medicii de familie, doar certificatul constatator de deces este menționat în contractul încheiat cu CJAS; în consecință, pentru adeverințele care atestă starea de sănătate, necesare pentru șomaj, muncă și inclusiv pentru căsătorie, doctorii pot percepe taxe.  Bolnavul este nevoit să plătească și contravaloarea injecțiilor efectuate, montării de perfuzii, măsurării tensiunii arteriale, pansarea plăgilor (dacă nu sunt urgențe) sau montarea sondei vezicale etc.
Diferă, însă, tarifele percepute de doctori. De exemplu, o consultație la un medic de familie din Constanța poate varia între 15 și 35 de lei, iar eliberarea unui act medical între 10 și 50 de lei. Revenind la sesizarea făcută de constănțeanul Iusmen Asan, medicul de familie Ileana Badiu a declarat pentru "Cuget Liber" că a respectat prevederile legale. "Pacientul a achitat, prima dată, 15 lei pentru con-sultație, pentru că nu era înscris pe listele mele. Iar pentru adeverința de șomaj s-a perceput taxă pentru că toate aceste acte medicale se plătesc".



Comentează știrea

sever
3 octombrie 2011
ASAN ,ASAN,

IUSMENE, Scuze, dar esti prost,gandesti anapoda ca turcul. La DR.platesti TIMPUL,consultatia,nu pretul medicamentului.Cum spune proverbul:"ce are p..a cu prefectura?"Cabinetul medical este una si farmacia alta.Nu au nici o legatura.Nu ai numai probleme de anxietate dar si de intelegere.Ce ar fi ca 20 de pacienti pe zi sa vina sa ceara retete si sa nu plateasca?Adica Dr isi pierde jumatate din timp "gtatos?" In ceea ce priveste angajatul tau, tanar student,sarac, pe care l-ai concediat, putea sa se duca la o consultatie gratuita pt astfel de parliti. Nu stiu ce societate conduci tu cu astfel de mod de gandire? .;

sever
3 octombrie 2011
MME. DUMITROV,

Cum este posibil sa publicati o astfel de "sesizare",tampita,fara nici o logica? Nu stiati ce sa faceti su spatiul, sau ganditi ca turcul?

F.D.
3 octombrie 2011
D-lui Sever

Am publicat aceasta sesizare intrucat, spre deosebire de dvs, eu nu am considerat-o "tampita"! Din contra, consider ca intrebarea dlui. Iusmen Asan este pertinenta: in baza carei prevederi legale percep medicii de familie taxe la consultatii si eliberarea actelor medicale. Consider indreptatita aceasta intrebare, in conditiile in care cititorul nostru cotiteaza, luna de luna, la fondul national al asigurarilor de sanatate si are DREPTUL sa fie vazut de un medic de familie si sa beneficieze de serviciile lui. Pe de alta parte, chiar daca medicii de familie au gasit o justificare legala pentru a introduce respectivele taxe nu inseamna ca sunt si morale. Vreau sa va precizez chiar ca sunt destui medici de familie care imi impartasesc ideea!!! De altfel, pana la urma, pentru ce mai platim asigurarea la Sanatate? Cat priveste a doua intrebare a dvs, referitor la faptul ca nu as fi avut cu ce "umple spatiul", va asigur ca sunt destule probleme in sistemul sanitar pentru a-l acoperi.

Geo66
3 octombrie 2011
Pt. nr.1

Pt. Nr.1 - "consultatie gratuita pt astfel de parliti" , adica somerii sunt niste 'parliti' in ochii dumitale, rusine sa-ti fie si sa ajungi sa mananci painea grea a somajului!

ptr prost
4 octombrie 2011
sever dar prost

prostia nu se vindeca domnule sever indiferent de medicament de prescriptie de medic sau de pret ptr parliti sau neparliti din specia dumitale care merita improscati cu jet de pisat direct in mustata nu am pic de respect va acord o muie in spatele blocului ....cu reticenta

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3735 secunde