"Ucigașul tăcut" face tot mai multe victime printre constănțeni

1125

Articole de la același autor

Hepatita este afecțiunea care apare în primul rând din cauza igienei precare a pacienților, spun medicii, aceasta având o cale de transmitere digestivă, adică se transmite prin contactul cu persoane infectate și alimente contaminate. Această formă de hepatită este virală și afectează în mod special copiii, la întoarcerea în colectivitate. 


Dintre toate tipurile de hepatită, cea virală, de tip A, este cea mai răspândită în rândul copiilor, susțin specialiștii, iar acest lucru este cauzat de condițiile de igienă personală acasă sau în colectivitate. Deși nu este cea mai gravă formă de boală, bolnavul poate să sufere chiar și câteva luni, timp în care trebuie să țină un regim alimentar drastic și să rămână izolat.


"Virusul hepatitic A este rezultatul igienei precare, motiv pentru care, spe-cialiștii denumesc afecțiunea și «boala mâinilor murdare». Grupurile specifice de risc sunt copiii din comunități - creșe, grădinițe, școli, instituții de îngrijire, dar și adulții care  trăiesc în aglomerații și condiții insalubre. Boala se manifestă la 14-42 de zile de la contactul infectant prin disconfort, somnolență și oboseală, greață, amețeli, vărsături, stare de rău general, dar și prin lipsa poftei de mâncare, scaune al-bicioase și urină de culoare roșu-brun", explică dr. Mihaela Dinisov, director adjunct al DSP Constanța. Hepatita virală este singurul tip care creează imunitate și nu se cronicizează, iar pacienții nu rămân cu afec-tare hepatică ca în cazul celorlalte tipuri.


O boală care "nu se simte"
Niciunul dintre cele cinci tipuri de hepatită - A,B,C,D,E nu își face simțită prezența în organism prin simptome clare. Adesea, pacienți care se simt obosiți în perma-nență, care au stări de greață sau vărsături, ajung la medic când deja boala este instalată, neștiind că suferă de hepatită. "Hepatita este  o inflamație a ficatului care este asimpto-matică. Majoritatea pacienților nu știu să descifreze semnele îmbolnăvirii și pun totul pe seama stresului, a oboselii.  De cele mai multe ori este nevoie de internare într-un spital de boli infecțioase pentru evitarea complicațiilor și pentru stoparea evoluției bolii, tratamentul intra-spitalicesc fiind singura șansă de recuperare a pacienților. 


În cazul hepatitelor cronice, de tip B sau C, virusul persistă în organism pentru o perioadă mult mai mare, producând adesea ciroza hepatică. Hepatita de tip B se poate transmite și de la mamă la făt, dacă femeia se infectează în primul trimestru de sarcină. De asemenea, virusul hepatitei B poate fi transmis și prin lapte matern", explică dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul Direcției Județene de Sănătate Constanța. 


Medicul susține că, la nivelul județului Constanța, una din 12 persoane suferă deja de o formă cronică de hepatită. Imunizarea este cel mai bun mod de prevenire a infectării cu hepatită. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3404 secunde