Tuse persistentă și scădere în greutate? O boală mortală se ascunde în spatele acestor simptome

571
Tuse persistentă și scădere în greutate? O boală mortală se ascunde  în spatele acestor simptome - tusedanteselenapneumolog41-1435159157.jpg

Articole de la același autor

Cancerul pulmonar este una din cele mai importante cauze de deces în lume și în România. Se estimează că în majoritatea țărilor occidentale, procentul de cazuri de cancer pulmonar provocat de fumat este de 90% la bărbați și de 80% la femei. Determinanții genetici și alți factori de risc precum expunerea profesională, poluarea atmosferică sau dieta pot contribui la apariția acestei boli.

"Cancerul pulmonar este o boală foarte gravă, care evoluează o lungă perioadă de timp fără simptome, iar descoperirea bolii se face în stadiile avansate, incurabile. Supraviețuirea este scurtă și depinde de stadiul în care este descoperit cancerul.

Doar în stadiul I (când descoperirea este de obicei întâmplătoare) supraviețuirea la 5 ani poate fi întâlnită până la 70% dintre pacienți, dar de obicei, decesul survine în mai puțin de un an de la diagnostic. Apare în special la fumătorii cronici, în special bărbați (raportul bărbați/femei este de 2-6/1), cu o vârstă peste 45 de ani.

Cele mai frecvente manifestări sunt reprezentate de oboseală, anorexie, scădere ponderală, dureri toracice, tuse persistentă uneori cu expectorație de sânge, sufocare, răgușeală. Două treimi dintre pacienți prezintă metastaze de la depistare și simptome legate de prezența lor. Suspiciunea de diagnostic se ridică pe o simplă radiografie pulmonară și se confirmă de obicei prin examen computer tomograf, bronhoscopie cu biopsie.

Prognosticul, evoluția și tratamentul sunt diferite în funcție de tipul histologic. Impactul psihologic al bolii alterează profund calitatea vieții atât a pacientului cât și a familiei. Costurile medicale ale acestei afecțiuni sunt extrem de ridicate. Cancerul bronhopulmonar rămâne o problemă de sănătate publică, iar prevenția ar trebui să devină o reală politică de stat", a explicat dr. Elena Danteș, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului Clinic de Pneumologie Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6144 secunde