Tratarea transpirației excesive - hiperhidroza

931

Articole recomandate

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza sau transpirația excesivă reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, ce are drept consecință o creștere a secreției sudoripare (transpirației), mai mare decât cantitatea necesară termoreglării. Această afecțiune poate fi primară (sau idiopatică, adică fără o cauză stabilită) sau secundară unor afecțiuni sistemice (tulburări metabolice, hipertiroidie, boli febrile, medicație concomitentă, diabet zaharat, menopauză, tulburări psihice etc.).

Hiperhidroza poate fi localizată la nivelul anumitor regiuni ale corpului sau poate fi generalizată. Deși orice parte a corpului poate fi afectată, cele mai frecvent întâlnite zone sunt axilele (sub braț), palmele și plantele (tălpile). Hipersudorația de la nivelul axilei este una dintre cele mai deranjante pentru pacient, pentru că axilele sunt în permanență umede, hainele se pătează, apare mirosul neplăcut ca urmare a creșterii colonizării bacteriene pe aria afectată. Astfel, afecțiunea cauzează de obicei un prejudiciu psiho-emoțional major pentru pacient, ceea ce duce la anxietate, depresie, scăderea respectului de sine și izolare socio-profesională.

Tratamentul hiperhidrozei



În tratamentul acestei probleme, s-au încercat, de-a lungul timpului, mai multe terapii locale, utilizând clorura de aluminiu (în diferite concentrații), talc, iontoforeza cu soluție salină de apă, dar cu o ameliorare nu foarte importantă și deloc susținută. De asemenea, există proceduri chirurgicale destul de invazive, precum chiuretarea glandulară sau simpatectomia toracică, fără un rezultat semnificativ în îmbuntățirea calității vieții pacientului și cu un grad variabil de recurență.

Cel mai eficient, sigur și neinvaziv tratament rămâne injectarea de toxină botulinică tip A (Dysport) în aria afectată, hipersudorația reducându-se până la dispariție. Procedeul este complet nedureros, pentru ca sunt folosite metode de anestezie locală cu gheață și/sau anestezice topice (aplicare de creme cu anestezic, cu 40-60 min înainte de procedură). Efectul se observă în aproximativ o săptămână și persistă pe o perioadă de pana 6 luni, fiind necesară apoi reinjectarea. Însă, pe măsură ce se repetă procedura, se mărește și intervalul de timp la care va fi nevoie de o nouă ședință (de până la 12 luni).

Reacțiile adverse sunt practic inexistente, injectarea fiind efectuată de personal medical calificat. La locul injectării, la persoanele cu piele sensibilă poate apărea înroșire locală temporară, ușor disconfort sau eventual o mică sângerare punctiformă cu apariția unei echimoze, dar care dispar în câteva zile.

Ce trebuie făcut după procedură?

Se aplică local câteva zile după injectare o cremă de prevenire a echimozelor (arnică, vitamina K topică) și comprese reci (fără a apăsa prea tare sau a masa) în primele 24 de ore.

Se evită: frecarea sau masajul zonei tratate 24 de ore postprocedural; epilarea zonei 1 săptămână după procedură; efortul fizic intens, sauna, jacuzzi sau orice ar produce supraîncălzirea 1 săptămână după procedură; se evită consumul excesiv de alcool; nu se recomandă administrarea medicamentelor ce pot "subția" sângele, pentru cel puțin 5 zile după procedură: aspirină, ibuprofen, vitamina E, gingko biloba, ginseng, omega3 sau capsule cu ulei de pește.

MEDIC SPECIALIST DERMATOVENEROLOGIE - DR. ADRIANA MOSOR



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5453 secunde