Tratamentul de recuperare al pacientului cu proteza de şold sau de genunchi

432
Tratamentul de recuperare al pacientului cu proteza de şold sau de genunchi - fondtratamentul-1628798151.jpg

Articole recomandate

Articulațiile şoldului şi genunchiului sunt esențiale pentru locomoția noastră. Unele afecțiuni ale acestor articulații pot să ducă la o distrugere completă a articulației, care afectează iremediabil funcționarea ei şi conferă un handicap important pacientului respectiv.

Aceste afecțiuni sunt: artrozele (coxartroza, gonartroza), poliartrita reumatoidă, spondilartropatii, osteonecrozele aseptice, unele fracturi sau tumori. Pacienții au acum posibilitatea de a apela la procedee chirurgicale de înlocuire a articulațiilor compromise, procedee numite artroplastii, prin care se montează proteze de şold sau de genunchi. În urma acestor intervenții chirurgicale, pacientul scapă de dureri şi de handicapul cauzat de o articulație compromisă. Dar orice acest tip de intervenție trebuie urmată de o perioadă de recuperare care este absolut indispensabilă pentru ca pacientul să poată folosi normal articulația protejată.

„Este ideal ca pacientul să fie pregătit prin recuperare pentru operație şi înainte de intervenția chirurgicală. Această recuperare preoperatorie se realizează, în clinica Fiziozone, din exerciții fizice şi tratament cu oxigen -ozon (ozonoterapie). Experiența pe care am acumulat-o în clinică în cei peste 25 ani de experiență în recuperarea medicală a afecțiunilor ortopedice ne-a făcut să selectăm un program de recuperare extrem de eficient, în care am integrat şi ozonoterapia. Prin exerciții fizice este întărită musculatura stabilizatoare a articulației de operate, în aşa fel încât ea să sufere cât mai puţin în urma intervenției chirurgicale, iar prin ozonoterapie înlăturăm, cât mai mult posibil, posibilitatea de a face complicaţii postoperatorii, cum ar fi trombozele venoase profunde, cu risc vital, infecții postoperatorii, şi asigură o vindecare cât mai rapidă a plăgii operatorii”, explică dr. Adriana Drăgan, medic primar de Recuperare/Reabilitare Medicală, medic coordonator la Fiziozone.

Terapie absolut necesară după protezarea şoldului sau a genunghiului

Potrivit acesteia, recuperarea după intervenţia chirurgicală este absolut necesară după orice artroplastie şi se bazează în special pe exerciții fizice care îi permit pacientului să se poată folosi normal de membrul cu proteză articulară şi să îşi reia cât mai repede activitățile casnice şi profesionale. „Recuperarea întărește musculatura slăbită inevitabil prin imobilizare şi secționare chirurgicală. Sunt înlăturate astfel posturile vicioase care s-au instalat în anii de proastă funcţionare a articulației şi este optimizat mersul, care trebuie să se facă corect, fără sprijin. Echipa noastră de kinetoterapeuţi experimentaţi folosește pentru recuperarea mersului inclusiv platforma Walker Wiew, care permite utilizarea biofeedback-ului în recuperarea mersului. Aşa că apelați la terapia de recuperare neapărat dacă ați suferit o operație de protezare a şoldului şi a genunchiului, pentru a putea utiliza proteza la adevărata ei valoare!”, mai transmite medicul specialist dr. Adriana Drăgan.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2991 secunde