Suferința bolnavilor de diabet: dureri groaznice și insomnie!

1002
Suferința bolnavilor de diabet: dureri groaznice și insomnie! - suferintabolnavilor-1427130196.jpg

Articole de la același autor

Neuropatia diabetică este cea mai comună și frecventă complicație a diabetului zaharat, afectând peste jumătate dintre persoanele care suferă de această boală cronică. 


Neuropatia diabetică are un impact negativ asupra calității vieții, atât prin simptomele sale, cât și prin deficitele pe care le implică. Pe de o parte, manifestările neuropatiei diabetice pot fi extrem de dureroase - arsură, senzație de elec-trocutare care provoacă frecvent disfuncții grave fizice și psihice, precum și tulburări de somn. 


Invitat în România de către Societatea de Neuropatie Diabetică, prof. dr. Andrew Boulton, președintele Asociației Euro-pene pentru Studiul Diabetului, a precizat că "educația persoanelor care suferă de neuropatie diabetică este esențială. Uneori este dificil de spus unui pacient ce înseamnă neuropatia diabetică, iar noi, medicii, trebuie să le explicăm în termeni simpli, prin analogii. Nu spunem că nervii sunt morți, ci le dăm ca exemplu un bec care se aprinde dacă tragi de un fir, dar dacă firul e stricat, rămâi fără lumină. Așa trebuie înțeleasă legătura dintre piciorul lor și creier, căci, dacă firul, adică nervul, nu funcționează, ei nu își pot da seama ce se întâmplă cu piciorul lor". 


Pe de altă parte, medicul a atras atenția și asupra sprijinului de care au nevoie familiile acestor bolnavi. 


"Susținerea familiei și a celor apropiați este extrem de importantă pentru per-soana care suferă de neuropatie diabetică. S-a arătat că neuropatia poate fi asociată destul de des cu depresia. Spre exemplu, pacientul încearcă să meargă, dar este instabil și se gândește că lumea poate crede că este amețit. Dar el nu este amețit, ci pur și simplu nu mai poate merge corect din cauză că nu mai poate simți. În acest caz, bolnavii au nevoie de înțelegere și empatie pentru a putea face față afecțiunii".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Martie 2015
Stire din Sănătate : Diabetul, depistat la …stomatolog?
Pagina a fost generata in 0.6303 secunde