Studiu. Vaccinarea gravidelor împotriva coronavirusului ar putea oferi protecție copiilor

Miercuri, 17 Martie 2021
1383
Vaccinarea împotriva Covid-19 a gravidelor ar putea oferi protecție copiilor, arată un studiu preliminar realizat în Israel, relatează Reuters, citat de Agerpres. Potrivit cercetării efectuate în luna februarie, au fost detectați anticorpi la toate cele 20 de femei cărora li s-au administrat ambele doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech în al treilea trimestru de sarcină și la nou-născuți, prin transfer placentar.


„Constatările noastre subliniază faptul că vaccinarea femeilor gravide poate oferi protecţie maternă şi neonatală împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2”, se arată în studiul preliminar.


Autorii studiului au făcut menţiuni asupra dimensiunii reduse a studiului şi au precizat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a se evalua efectul vaccinării în diferite stadii ale sarcinii, dar şi siguranţa şi eficacitatea diferitelor vaccinuri disponibile în prezent. Pfizer Inc şi BioNTech SE au anunţat luna trecută cu au iniţiat un studiu internaţional efectuat pe un număr de 4.000 de voluntari pentru a se evalua siguranţa şi eficacitatea vaccinului COVID-19 la femeile însărcinate sănătoase. Studiul clinic va evalua, de asemenea, dacă femeile gravide vaccinate transferă anticorpi cu rol de protecţie copiilor lor. 


Un alt studiu, realizat în Statele Unite, care a fost anunţat săptămâna trecută şi aşteaptă, de asemenea, evaluarea altor cercetători, a constatat că anticorpii induşi la femeile însărcinate după administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 bazate pe ARN mesager (ARNm), cum ar fi Pfizer/BioNTech şi Moderna, au fost transferaţi copiilor prin placentă sau lapte matern.


Pagina a fost generata in 0.1837 secunde