Stresul motivează oamenii să treacă cu bine peste situaţii critice

151
Stresul motivează oamenii să treacă cu bine peste situaţii critice - stres-1627478125.jpg

Articole de la același autor

Limita între stresul „bun” şi cel distructiv este foarte fină, sunt de părere specialiştii. Ei consideră că stresul „bun” se manifestă acut, pe perioade scurte. De exemplu, relaţia dintre stres şi efectele pozitive nu este una liniară. „Pe măsură ce stresul creşte, efectele pozitive cresc, până la un punct, după care, dacă se depăşeşte un anumit nivel al stresului, efectele pozitive scad, dispar şi apar efectele negative”, explică Bogdana Bursuc, medic psiholog şi psihoterapeut.

În continuare, specialiştii vă explică ce beneficii puteţi avea de pe urma stresului şi cum le puteţi obţine. Ei spun că stresul este cel care motivează oamenii să treacă cu bine peste situaţii critice. „Starea de relaxare completă nu ne permite să ne mobilizăm, să ne concentrăm intens atenţia şi să o susţinem perioade lungi, iar o doză de tensiune ne ajută să depăşim situaţiile delicate”, afirmă psihoterapeutul.

Un alt beneficiu adus de stres este şi îmbunătăţirea capacităţii de concentrare a creierului. O doză medie de stres îmbunătăţeşte memoria şi păstrează proaspete amintirile. În acelaşi timp. stresul poate fi un aliat şi pentru sportivi, pentru că poate creşte performanţele fizice şi rezistenţa la efort. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că adrenalina este eliberată cu o viteză mai mare şi alertează inima şi metabolismul.

„Stresul este reprezentat parţial de reacţia organismului la stimulii din jur, care sunt percepuţi ca o solicitare. Această reacţie a organismului se numeşte reacţia de «fugă sau luptă» - se descarcă adrenalina, cresc bătăile inimii, ritmul respirator, încordarea musculară, concentrarea atenţiei. Ea este absolut necesară pentru a ne permite să facem faţă la solicitări”, explică specialistul. Pe lângă această creştere a reacţiilor şi reflexelor, stresul poate fi folosit şi pe post de analgezic, dar şi pentru a creşte rezistenţa organismului la efort. Motivul este că adrenalina luptă împotriva oboselii, iar un ritm cardiac alert şi lipsa oboselii sau a durerii poate creşte anduranţa organismului pe o perioadă scurtă de timp. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7195 secunde