Știți ce drepturi aveți ca pacient?

843
Știți ce drepturi aveți ca pacient? - pacient-1315171122.jpg

Articole de la același autor

Fiecare este, la un moment dat, pacient și ajunge să interacționeze cu sistemul sanitar. Fie că ajunge în spital ocazional, pentru afecțiuni temporare sau este nevoit să meargă periodic la consultații, din cauza unei boli cronice, este important să cunoască drepturile conferite prin lege.
Puțini sunt însă românii care își cunosc drepturile, se arată într-un raport realizat de organizația Health PowerHouse pentru Comisia Europeană. De aceea, Colegiul Medicilor din România și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România au lansat campania "Ignoranța afectează grav sănătatea", în cadrul căreia au împărțit, prin spitale și cabinete medicale, broșuri cu drepturile pacienților. În rândurile următoare, vă prezentăm câteva dintre drepturile pacienților, pe care trebui să le cunoască înainte de a păși într-o unitate sanitară. 
// Consimțământul informat - o persoană nu poate fi tratată medical fără să fie informată în prealabil și să-și dea consimțământul. Dar, atenție, nu este vorba de o simplă completare a unui formular. Înainte de a semna orice, bolnavului trebuie să i se explice, pe înțelesul lui și cu cât mai multe detalii, manevra la care va fi supus. Puteți să vă "testați" singuri dacă v-a fost respectat acest drept: știți, ca pacient, să explicați altora, în termeni simpli, în ce constă tratamentul sau operația la care ați fost supus? 
// Drepturile asiguraților la fondul național al asigurărilor de sănătate: să își aleagă medicul, să se înscrie pe lista unui medic de familie, să beneficieze de servicii medicale, medicamente și materiale sanitare, să efectueze controale profilactice, să beneficieze de servicii medicale de urgență, să beneficieze de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, să li se garanteze confidențialitatea privind datele, să aibă concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. 
// Dreptul la demnitate - pacientului trebuie să i se respecte dreptul la intimitate, la tratament împotriva durerilor, dreptul la un sfârșit demn, la protecția integrității corpului, la respectarea vieții private și la nediscriminare. Dacă au dubii cu privire la diagnosticul unui medic, pot solicita o a doua părere.
Rudele și prietenii nu pot fi informați despre evoluția bolii unui pacient, decât cu acordul acestuia. La externarea dintr-un spital, bolnavul poate solicita un rezumat scris al investigațiilor, diagnosticului, tratamentului și îngrijirilor acordate pe perioada spitalizării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 03 Septembrie 2011
Stire din Economie : 303 ateliere auto se calcă pe picioare
Pagina a fost generata in 0.6458 secunde