Specialistul Euromaterna ne răspunde: Ce sunt malpozițiile piciorului la nou-născut?

333
Specialistul Euromaterna  ne răspunde: Ce sunt malpozițiile piciorului la nou-născut? - specialistuleuromaterna-1453740314.jpg

Articole recomandate

Malpozițiile piciorului sunt frecvent întâlnite la nou-născut, consecință a menținerii poziției fetale în uter (picioare încrucișate). Mișcările piciorului sunt posibile, fără limitarea amplitudinii.

Malpozițiile se corectează spontan, uneori fiind necesar masajul sau alte proceduri recomandate de kinetoterapeut.

Piciorul strâmb congenital este o anomalie de dezvoltare a piciorului. Sunt incriminați factori genetici (istoric familial), factori de risc (mămicile care fumează), mai rar, factori posturali (poziția fătului). Piciorul este rigid și constituie o urgență majoră în specialitatea ortopedie.

Piciorul strâmb congenital necesită tratament ortopedico-chirurgical și kinetoterpie (gimnastică medicală).

"Cele mai frecvente malpoziții sunt: picior talus, picior valgus, picior talus valgus.

În «piciorul talus», copilul stă sprijinit pe călcâie, laba piciorului fiind îndreptată în exterior spre gambă.

În «piciorul valgus», sprijinirea se face pe partea interioară a piciorului; se asociază adesea cu genu valgum (genunchii nu se ating).

«Talus valgus» (tal valg) reprezintă cea mai frecventă malpoziție, când piciorul se află într-o poziție exagerată de flexie dorsală, sprijinit pe marginea internă. Forma piciorului este normală.

Poate să dispară și spontan, dar se recomandă, de regulă, masaj la picioare sau kinetoterapie. Apare mai des la sexul feminin. Se poate asocia cu luxația congenitală de șold, de aceea se recomandă ecografia de șold în primele săptămâni de viață.

Metatarsus varus este o deformație a piciorului des întâlnită. Incidența este de 1/1000 nou-născuți vii, în 50% din cazuri fiind bilaterală și afectează în mod egal fetițele și băieții. Apare datorită poziției vicioase în uter, jumătate din față a labei piciorului fiind orientată spre interior. Are o evoluție favorabilă, dacă se începe tratamentul kinetoterapic precoce, însă, dacă trec câteva luni, malformația devine ireductibilă. Bebelușii cu metatarsus varus pot prezenta riscul de a avea și displazie de șold, de aceea se recomandă ecografie de șold în primele săptămâni de la naștere", a explicat dr. Monica Cristescu, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Privat de Obstetrică-Ginecologie Euromaterna.

Cea mai frecventă formă de boală

Cea mai frecventă anomalie de dezvoltare a piciorului este varus equin, când laba piciorului este îndreptată spre interior, formând un unghi drept cu gamba; piciorul se sprijină pe partea laterală a labei și nu pe talpă, iar degetele de la picioare sunt orientate în jos; piciorul este rigid, cu forma anormală. Incidența este de 1 la 1.000 de nașteri, în 50% din cazuri fiind bilaterală și este mai frecventă la băieți.

Varus equin poate să se asocieze cu spina bifida sau alte afecțiuni neuromusculare, malformații ale altor aparate, displazia congenitală de șold (relativ frecvent).

În cele mai multe cazuri, această anomalie de dezvoltare a piciorului se diagnostichează antenatal, prin ecografie, în jurul săptămânilor 22-24 de sarcină, urmând să fie confirmat la naștere. Există și situații când este descoperită abia la naștere.

Piciorul strâmb var equin necesită trimitere imediată la medicul specia-list ortoped, pentru inițierea cât mai precoce a tratamentului (în primele 4-5 zile de la naștere). Netratată sau tratată incorect, anomalia piciorului duce la infirmitate severă.

Dacă este tratată la timp și în mod corespunzător, anomalia congenitală este complet vindecabilă.

Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Ianuarie 2016
Stire din Eveniment : Cristi Borcea, din nou la spital
Marţi, 05 Ianuarie 2016
Stire din Eveniment : Cristi Borcea, de urgență la spital
Pagina a fost generata in 0.4873 secunde