Soarele - pericol pentru piele și ochi!

192
Soarele - pericol pentru piele și ochi! - soarelepericol-1429808626.jpg

Articole de la același autor

Radiațiile solare sunt cauza principală pentru cancerul de piele, cancerele de ochi și cataractă.

O dată cu venirea primăverii ne bucurăm de apariția soarelui și salutăm vremea bună, care ne permite să petrecem mai mult timp în aer liber. Dar trebuie să avem în vedere faptul că în această perioadă, când avem senzația că soarele nu este puternic, ne expunem cel mai mult riscurilor radiațiilor solare.

Radiațiile solare au numeroase efecte nocive asupra organismului uman. Soarele este principalul factor pentru îmbătrânirea pielii, provocând modificarea texturii, a culorii, apariția petelor și a ridurilor superficiale.

De asemenea, determină apariția cancerelor de piele, precum carcinomul bazocelular (cel mai frecvent cancer de piele, însă cu cea mai bună rată de supraviețuire, pentru că nu metastazează), carcinomul spinocelular (al doilea ca frecvență, dar poate metastaza și crește mai rapid) sau melanomul malign, cel mai rar, dar și cel mai letal, pentru că metastazează devreme.

Mai sunt de menționat cancerele de ochi, dintre care melanomul coroidian este cel mai frecvent și mai letal, sau melanomul irisului, întâlnit mai rar, dar care poate metastaza, de asemenea.

Nu în ultimul rând, riscul de cataractă crește exponențial în urma expunerii la soare.

"Capitalul solar reprezintă cantitatea de radiații ultraviolete pe care le poate absorbi pielea pe parcursul vieții și variază de la persoană la persoană, în funcție de piele.

Primele simptome care trebuie să ne alarmeze și să ne trimită la medic sunt: leziunile cutanate care sângerează sau nu se vindecă, prezente pe orice suprafață a pielii, inclusiv pe față, orice leziune care își modifică mărimea sau culoarea, sau care prezintă zone de culori diferite", a precizat dr. Dan Georgescu.  

Pentru a preveni și a trata cât mai curând posibilele afecțiuni cauzate de radiațiile solare medicii recomandă efectuarea unui control a oricărei alunițe sau leziuni suspecte, la un chirurg specializat: oftalmolog - oculoplastician pentru cele prezente pe față, dermatolog pentru semnele apărute la nivelul corpului. În funcție de consult se va efectua biopsia pentru diagnostic și, dacă este cazul, se va recomanda excizarea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5981 secunde