Sindromul de apnee în somn la copii determină scăderea nivelului de oxigen al corpului

191
Sindromul de apnee în somn la copii determină scăderea nivelului de oxigen al corpului - fondapneecopii2-1637773943.jpg

Articole de la același autor

Copilul vostru a început să sforăie tot mai des? Are un somn agitat, adoarme în timpul zilei? Dacă stările enumerate sunt întâlnite frecvent, în acest caz este posibil să sufere de apnee de somn.

În principiu, sindromul de apnee în somn obstructiv (SASO) se explică simplu astfel: o persoană încetează să respire în timpul somnului timp de câteva clipe, în general cam 3-5 secunde. Din păcate, chiar și cei mici pot avea o astfel de problemă. Potrivit dr. Angela Popescu, de obicei, apneea în somn la copii apare pentru că ceva obstrucționează sau blochează căile respiratorii superioare. Aceasta se numește apnee obstructivă în somn. Mai departe, apneea obstructivă în somn poate determina scăderea nivelului de oxigen al corpului și întreruperea somnului. Acest lucru îi poate face pe copii să nu mai aibă un somn sănătos și odihnitor. Pe de altă parte, apneea în somn la copii, netratată, poate duce la apariția dificultăților de învățare, comportament, creștere și chiar a problemelor cardiace.

Ca urmare, este un diagnostic care necesită multă atenție din partea părinților. De ce? Pentru că acest tip de sforăit neregulat ar putea fi, de fapt, o tulburare respiratorie majoră. În primul rând, este important să știți că această problemă este mai mult decât un simplu sforăit. De multe ori, apare chiar imediat după naștere. „Deseori, apneea obstructivă de somn la copii și bebeluși apare atunci când respirația acestora se oprește pentru un moment. Această întrerupere poate fi parțială, cu o oarecare trecere a aerului sau totală, fără schimb de oxigen. De aici rezultă și gravitatea acestei afecțiuni, care necesită atenție sporită și tratament de urgenţă. Astfel, multe funcții corporale, inclusiv cele ale creierului, se întrerup în momentul în care nu există oxigen necesar funcționării metabolismului. Originea acestei probleme la copiii mici constă în anatomia căilor respiratorii superioare, care sunt mai mici decât cele ale unui adult. De fapt, diametrul lor limitat poate fi obstrucționat din cauza flexibilității traheii. Unii bebeluși au căile respiratorii superioare mai înguste decât alții, fie din cauza anatomiei, fie din cauza infecțiilor recurente. De asemenea, o trahee mică cu cartilaj limitat nu este la fel cu o trahee cu amigdale mărite. Una dintre cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni este hipertrofia amigdalelor. Acest țesut de apărare limfoid poate să-și mărească dimensiunea și să împiedice, apoi, tranzitul adecvat al aerului în corp, mai ales în poziție orizontală”, a explicat medicul. Totodată, forma maxilarului inferior este un alt factor de risc. De precizat că micuţii supraponderali au un risc dublu de complicații. Pe de o parte, grăsimea care se acumulează la nivelul gâtului exercită presiune asupra traheii. În plus, limba crește în dimensiune și cade spre spate atunci când copiii adorm. În plus, copiii cu paralizie cerebrală sunt un caz special. Una dintre caracteristicile acestei patologii este un tonus muscular mai scăzut care facilitează obstrucția căilor respiratorii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5565 secunde