Sforăitul - printre primele semne ale apneei în somn

664
Sforăitul - printre primele semne ale apneei în somn - somn-1337294111.jpg

Articole de la același autor

La nivel mondial, sforăitul afectează peste 40 la sută dintre adulți, dar se întâlnește chiar și la copii, cărora le poate afecta dezvoltarea psihosomatică. Există persoane care nu au probleme cu adormitul și, chiar dacă se odihnesc toată noaptea, se trezesc obosite, adorm ușor în timpul zilei, sunt supraponderale sau cu diverse grade de obezitate și sforăie în timpul somnului.
Toate acestea sunt semnele sindromului de apnee în somn, o afecțiune care poate cauza boli grave dacă nu este tratată corespunzător. Dr. Vero Eniko Pall, medic pneumolog în cadrul cabinetului Verasante din Constanța, ne-a explicat că primii care observă de obicei aceste simptome sunt membrii familiei, deranjați de sforăit, dar și speriați de opririle frecvente, de zeci de secunde, ale respirației pacientului.
"Sforăitul nu tulbură doar somnul celui care sforăie, ci și pe cel al partenerului său. Aproximativ 80% dintre cuplurile care se confruntă cu această problemă dorm periodic în camere separate și aproximativ 9 din 10 afirmă că relația lor ar avea de câștigat dacă ar exista o soluție împotriva sforăitului", a precizat dr. Pall.
Medicul a mai spus că apneea în somn constituie un pericol pentru bolnav prin efectul imediat, adică scăderea oxigenului din sânge, dar și prin complicațiile și asocierea altor afecțiuni precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau cardiopatia ischemică.
"Pacienții cu astfel de suferințe sunt evaluați pentru a confirma diagnosticul de apnee în somn, a stabilii severitatea și măsurile de tratament. În formele ușoare pot fi suficiente câteva schimbări în stilul de viață, cum ar fi evitarea dormitului pe spate, normalizarea greutății corporale, evitarea consumului de alcool și somnifere sau rezolvarea unor afecțiuni cronice în sfera ORL. În formele severe însă se impune tratarea apneei de somn", a adăugat medicul pneumolog.
În urma unui tratament adecvat, calitatea vieții se ameliorează, pacientul se simte odihnit dimineața, iar eventualele boli asociate pot răspunde mai bine la tratament. În lipsa acestuia, însă, sunt afectate grav capacitatea de a relaționa, de a munci, de a se bucura de viață.
"Starea de oboseală se transformă în iritabilitate, nervozitate și toleranță foarte mică la exterior. Apare apoi depresia, slăbirea organismului și chiar boli organice. Există pericolul morții în somn la cardiaci și risc crescut de accidente", aflăm de la dr. Vera Pall.
Constănțenii care au probleme cu somnul și vor să se trateze se pot programa pentru o consultație cu dr. Pall la numărul de telefon 0722/302.654.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.2666 secunde