Sforăitul, între disconfort și boală

369
Sforăitul, între disconfort și boală - sforaitintredisconfortsiboala-1389107705.jpg

Articole de la același autor

Multe dintre manifestările din timpul somnului sunt puțin cunoscute și, de cele mai multe ori, ignorate, a afirmat, pentru "Cuget Liber", dr. Vera Pall, medic pneumolog în cadrul Cabinetului Verasante din Constanța.

"Medicina, însă, progresează rapid și multe manifestări considerate banale sunt catalogate, acum, ca boală sau semnale de alarmă pentru diferite boli. Printre acestea se numără sindromul picioarelor neliniștite, tulburările ritmului somnului și sforăitul", a explicat medicul pneumolog.

Sforăitul se datorează vibrației țesuturilor moi la nivelul nasului și gâtului, iar îngustarea căilor aeriene la acest nivel favorizează sforăitul.

"Deși în aparență e doar un disconfort pentru cei din familie, sforăitul cronic produce inflamația căilor aeriene și deseori întrerupe somnul, întreruperi ce nu sunt sesizate de sforăitor, dar îl fac să devină un obosit cronic", a continuat dr. Vera Pall.

De aceea, dacă sforăiți, este recomandată o evaluare ORL, dar se impune și înregistrarea somnului, căci sforăitul poate fi un semnal de alarmă pentru sindromul de apnee în somn, sindrom care pune în pericol viața bolnavului.

"Este important să stabiliți dacă aveți apnee, o stare care din păcate afectează din ce în ce mai mulți oameni. Apneea de somn este definită ca fiind orice perioadă din somn, în care pacientul nu respiră mai mult de zece secunde consecutiv. La început, apare doar oboseala, pentru că bolnavul se tot trezește din somn, dar în timp ce boala progresează, poate duce la hipertensiune arterială, pierderi de memorie, dureri de cap, crește riscul producerii unui accident vascular cerebral, tulburări de ritm cardiac etc.", a mai atras atenția medicul pneumolog. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 26 Martie 2013
Stire din Sănătate : De când m-am lăsat de fumat…
Pagina a fost generata in 1.0529 secunde