Sfaturi de la nutriționistul Mihaela Bilic despre alimentația copiilor: "Nu transforma mâncarea în recompensă și nici în pedeapsă"

1164
Sfaturi de la nutriționistul Mihaela Bilic despre alimentația copiilor:

Articole de la același autor

Tot timpul ne întrebăm ce înseamnă o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru cei mici. Nutriționistul Mihaela Bilic spune că o alimentație recomandată pentru copii înseamnă moderație, diversitate, deci câte puțin din toate".
Ca urmare, nutriționistul recomandă ca cei mici să consume câte puțin din toate: produse lactate, legume, fructe, carne, pește, leguminoase etc. Mihaela Bilic susține că cei mici ar trebui să mănânce pește cel puțin la fel de des pe cât consumă carne. Specialistul în nutriție este adepta pregătirii meselor în casă, evitând, pe cât posibil alimentele ambalate din comerț.
Aceasta le sugerează părinților să fie alături de copii, să fie "suficient de înțelepti și de isteți" pentru a-i lăsa să mănânce de foame și pentru a-i ajuta să-și identifice celelalte emoții, precum furia, tristețea sau plictiseala. Aceste emoții, dacă nu sunt conștientizate și exprimate la timpul potrivit, riscă să afecteze alimentația micuțului.


Astfel, atunci când copilului "nu i se acordă atenție, când nu există conversație, este normal ca acesta să se simtă singur, supărat, furios", spune specialistul. Și atunci, intervine acest mecanism învățat de "intoleranța la disconfort", cu ajutorul căruia "folosim mâncarea ca să acoperim acest disconfort și să scăpăm de el".


Autoarea cărții "ABC de Nutriție" le recomandă părinților să le ofere copiilor trei mese pe zi, mic-dejun, prânz și cină, la care se adaugă și o gustare, deoarece "stomacul copilului este încă mic și copilul se mișcă mult". Totuși, mare grijă ca "gustarea să nu se transforme în ronțăială", avertizează specialistul.


Spre exemplu, ca gustări, îi puteți oferi copilului, un sandviș, care este "mai bun decât orice este prelucrat și ambalat". Referitor la acest tip de produse de ronțăit, cum ar fi biscuiții, Mihaela Bilic ne sfătuiește să nu le ținem la îndemâna copiilor. 
Iată câteva sfaturi de la medicul nutriționist Mihaela Bilic:


1. "Nu transforma mâncarea în recompensă și nici în pedeapsă". Potrivit acesteia, în timp, instinctul se pierde. De fapt, "copiii ar trebui să mănânce de foame și să-și trăiască emoțiile ca atare".


2. Copilul trebuie încurajat să-și folosească cele cinci simțuri atunci când intră în contact cu mâncarea. Astfel, nu-l împiedica pe cel mic să se joace cu mâncarea, să guste, să testeze. Mai mult, implică-l în procesul de pregătire a meselor, pune-i în față diverse alimente.


3. Nu-ți pierde curajul atunci când copilul face grimase după ce gustă pentru prima data un aliment. 


4. Până la vârsta de 6-7 ani, copiii încă nu au capacitatea de a alege singur o alimentație echilibrată. De aceea, rolul tău ca părinte este să-i pui la dispoziție cele cinci alimente de bază și să-l "împrietenești" cu ele.


5. Când copilul mănâncă, întreaga sa atenție trebuie să se concentreze în farfurie, "departe de ecrane și de alte activități", ne sfătuiește medicul nutriționist. 


6. Oferă-i copilului mese moderate din punct de vedere cantitativ. 


7. Dacă ți se pare ca al tău copil este prea slab, în niciun caz nu este recomandat să-l îndopi. Copiii sunt dinamici, activi și consumă multă energie.


8. De partea opusă, nu pune copilul nici la cure de slăbire și nu le interzice să consume anumite alimente, deoarece "tot ce e interzis stârnește curiozitatea".


9. În ceea ce privește grăsimile necesare dezvoltării copiilor, medicul nutriționist recomandă untul și untura, în defavoarea uleiurilor de cocos sau de palmier.


10. Fiți relaxați în legătură cu alimentația copilului. În acest fel, îl ajutați pe cel mic să dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.979 secunde