SCHIMBĂRI ȘOC PENTRU BOLNAVI / Adio internărilor și consultațiilor gratuite. Vezi în ce condiții te poți prezenta la medic

Joi, 03 Octombrie 2013
3086

Articole de la acelaşi autor

Principalele schimbări din sistemul de sănătate urmăresc două direcții: una o reprezintă condițiile în care un bolnav poate fi internat, iar cealaltă vizează numărul de consultații, analize medicale și investigații decontate de stat la care va mai avea drept pacientul. Indiferent însă unde va ajunge acesta să fie tratat, fiecare serviciu medical în parte va fi strict monitorizat.  "Patru consultații pe an pentru bolnavii cronici și două consultații pentru afecțiunile acute", sunt doar câteva dintre schimbările care apar în proiectul privind pachetul de bază propus de Ministerul Sănătății. Toate aceste servicii vor putea fi stabilite, însă, după criterii de vârstă și afecțiunile de care suferă fiecare bolnav în parte. Ele sunt menite, spun reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Constanța, să stabilească cine are nevoie de spitalizare și cine poate merge la medicul de familie pentru a rezolva o problemă de sănătate. "Noul pachet de servicii medicale va aduce schimbări majore, dar necesare pentru ca un bolnav care suferă de gastrită, spre exemplu, să nu mai fie internat, ci tratat prin cabinetele de medicină de familie. Și aceasta nu va fi singura schimbare.

În contextul în care tot mai mulți bolnavi ajung să își cumpere singuri medicamentele de la «colțul străzii», deși cel mai mare spital din județ a primit o suplimentare a fondurilor, lucrurile trebuie schimbate. Dintre toate spitalele din județul Constanța, Spitalul Județean alocă 0,68 de procente din totalul fondurilor primite de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța. O sumă mult prea mică, în condițiile în care bugetul alocat anul acesta către această instituție este pe plus", a declarat directorul CJAS, Dragoș Poteleanu. Acesta susține că mare parte din problemele pe care fiecare spital le are țin și de modul în care conducerea își manageriază instituția. "Este foarte important ca rețetele primite de bolnavi în spital să nu mai fie scrise pe un colț de hârtie, fără parafa medicului și ca bolnavul să fie trimis la o farmacie «agreată» de spital sau medic. Totul trebuie să se facă legal, cu o scrisoare medicală de la medicul specialist, parafată, aprobată ulterior de șeful de secție și de managerul spitalului, pentru a se putea deconta", a completat directorul CJAS.

"Nu se va mai aștepta cu lunile pentru analize"

Un alt capitol al sistemului de sănătate în care vor exista schimbări majore este cel al la-boratoarelor de analize. Potrivit reprezentanților CJAS, listele de așteptare cu pacienți vor dispărea odată ce fiecare pacient va putea cere informații Casei Județene cu privire la laboratoarele care mai au un plafon disponibil. "Sunt foarte mulți oameni care se plâng că, încă din primele zile ale lunii, plafonul pentru analizele medicale se epuizează rapid, iar ei rămân pe dinafară și trebuie să aștepte mult prea mult până fac aceste analize. De aceea, Casa a făcut un efort suplimentar ca bugetul din 2013 să ajungă de la 10.000 de lei la 12.000 de lei, astfel încât să nu mai fie probleme. S-a indus în mentalitatea asiguraților că X sau Y laborator au cele mai bune analize. Cât se poate de fals! Fiecare dintre aceste laboratoare sunt acreditate și evaluate conform sistemului legal. Fiecare laborator este obligat ca, pentru a primi acea acreditare, să îndeplinească anumite condiții, pe care le îndeplinesc toate. Nu e ca și când deschidem un magazin la colțul blocului și marfa e mai bună. Îndeplinind aceste condiții, înseamnă că are aceleași rezultate ca toate celelalte laboratoare. Vrem ca asiguratul să nu mai aștepte cu lunile pentru analize, însă nu îl putem obliga, având dreptul să își aleagă dreptul medical și furnizorul", a explicat directorul Casei de Asigurări Constanța, Dragoș Poteleanu.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2197 secunde