Retracția gingivală nu ține cont de vârstă. Aveți grijă de dinții voștri!

176
Retracția gingivală nu ține cont de vârstă. Aveți grijă de dinții voștri! - retractiagingivala2-1629811482.jpg

Articole de la același autor

Retracția gingivală este acel proces în urma căruia marginea țesutului gingival ce înconjoară dintele se îndepărtează, sau se retrage expunând, astfel, o suprafață mai mare din dinte (din rădăcina dentară). Primul semn al acestei afecțiuni este reprezentat, de obicei, de o sensibilitate crescută a dinților sau puteți remarca faptul că dinții dumneavoastră par mai lungi fără vreun disconfort, în afară de cel estetic.

Din păcate, de cele mai multe ori, datorită vitezei cu care evoluează, este foarte greu de realizat când s-a declanșat retracția, sau de conștientizat faptul că aveți această problemă. Problema este că, lăsată netratată sau ignorată, această afecțiune, poate declanșa probleme mult mai mari. Potrivit dr. Cristina Pintilie, în momentul în care țesutul gingival se retrage între dinte și gingie se formează mici spații, în care bacterii generatoare de carii sau boli parodontale se vor aduna, iar consecințele pot fi dramatice, putându-se ajunge până la pierderea dinților. Până nu demult retracția gingivală era o afecțiune asociată cu înaintarea în vârstă dar, între timp, datorită factorilor care o pot declanșa, s-a ajuns la concluzia că pericolul este real pentru orice categorie de vârstă.

Printre principalele cauze se pot enumera: infecția țesutului gingival, a osului alveolar și al parodonțiului. De fapt, aceasta este principala cauză a retracției gingivale. Osul alveolar se resoarbe, iar țesutul gingival ce îl acoperă îl va urma. De asemenea, există persoane care pot fi mai susceptibile la diferite boli gingivale. Statisticile arată că 30% din populație este predispusă la afecțiuni gingivale, indiferent de cât de bine au grijă de dinții lor. Totodată, dacă vă periați dinții prea insistent sau într-un mod greșit, smalțul dentar se poate abraza, iar gingiile pot fi lezate, se desprind de dinte și se declanșează procesul de retracție gingivală.

În același timp, neîndepărtarea plăcii bacteriene constant face ca aceasta să se transforme cu timpul în tartru. Datorită durității sale, tartrul poate leza cu ușurință gingia atașată intim de coletul dentar. Pe de altă parte, fluctuațiile hormonale ce se petrec în timpul vieții unei femei, perioade precum pubertatea, sarcina sau menopauza, pot face gingiile mai sensibile și mai vulnerabile la retracție. Un alt exemplu de afecțiune gingivală în corelație cu fluctuațiile hormonale este gingivita de sarcină.

Alte cauze fac referire la bruxism, fumat, dinți fracturați, piercinguri orale, carii de colet etc.

Cum puteți preveni retracția gingivală? Cea mai bună metodă de a preveni această afecțiune este îngrijirea dinților dumneavoastră cu grijă. În afară de clasicul periaj dentar este recomandat să folosiți ață dentară și apă de gură, la fiecare sesiune de igienă orală. Foarte importante sunt și consultațiile periodice, în vederea depistării posibilelor probleme pe care doar un profesionist le poate remarca. Așadar, obișnuiți să vizitați stomatologul de cel puțin două ori pe an sau de câte ori sesizați ceva în neregulă cu dinții sau gingiile dumneavoastră.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 17 Ianuarie 2012
Stire din Sănătate : Cum să prevenim căderea dinților
Pagina a fost generata in 0.8775 secunde