Psoriazisul - boala de care nu scapi niciodată

5811
3
Psoriazisul - boala de care nu scapi niciodată - psoriazis-1319995334.jpg

Psoriazisul este o boală dermatologică cronică ce determină o creștere rapidă și exagerată a celulelor pielii. În scurt timp de la contactarea bolii, pe piele apar pete roșiatice acoperite cu coji albicioase-sidefii. Leziunile sunt de diferite mărimi și se întind la nivelul genunchilor, al coatelor, scalpului, mâinilor, picioarelor și pe partea inferioară a spatelui. În România, peste 400.000 de persoane sunt afectate de această boală.

Este foarte important ca psoriazisul să fie diagnosticat cât mai devreme, spun medicii. Chiar dacă este o afecțiune care nu amenință viața, netratată ar putea agrava starea de sănătate a pacientului, iar în unele cazuri poate duce până la imobilizarea la pat. Pacientul poate urma un tratament, stabilit împreună cu medicul dermatolog, care să ducă la dispariția leziunilor pentru o perioadă, sau măcar să limiteze apariția lor. Această boală se manifestă mai frecvent la adulți, dar poate apărea și în rândul copiilor și adolescenților.

Cum apare psoriazisul?
La o persoană sănătoasă, celulele tegumentului cresc, se maturizează gradat pe parcursul unui ciclu de 28 de zile, iar apoi sunt înlocuite de alte celule tinere. Celulele îmbătrânite din straturile superficiale ale pielii sunt înlocuite treptat cu alte celule noi din straturile profunde. În schimb, la bolnavii de psoriazis, celulele nu se maturizează suficient și migrează în ritm alert (3 - 6 zile) către straturile superficiale ale pielii. Astfel apar plăcile hipercheratozice - petele roșiatice de pe piele. Nu este cunoscut, însă, motivul exact al apariției psoriazisului. Cei mai mulți specialiști susțin că afecțiunea este moștenită. Aproximativ o treime dintre persoanele bolnave au cel puțin un membru al familiei cu psoriazis. Pe de altă parte, există mai mulți factori care pot cauza sau agrava această boală. Clima rece și uscată poate înrăutăți simpto-mele specifice psoriazisului, în timp ce clima caldă, umedă și razele ultra-violete ale soarelui pot îmbu-nătăți starea bolnavului. Stresul și anxietatea reprezintă un alt factor care favorizează apariția bolii și agravează leziunile deja existente. De asemenea, infecțiile, în special faringitele sau amigdalitele, pot cauza boala, lucru des întâlnit, mai ales în rândul copiilor infectați cu streptococ.

Psoriazisul îți poate controla viața
Cu toate că psoriazisul nu este o boală infecto-contagioasă și nu poate fi transmisă de la o persoană la alta, oamenii se feresc de cei afectați. Lumea din jur se uită insistent sau ezită să îi atingă și asta are un impact profund negativ asupra sănătății fizice și psihosociale a bolnavilor de psoriazis. În plus, persoanele afectate trebuie să dedice mai multe ore pe zi, decât în mod normal, pentru îngrijirea corpului, aplicând loțiuni, creme sau unguente specifice, iar asta le împiedică să își desfășoare activi-tatea profesională. Totodată, se poate întâmpla destul de des ca pacientul să fie nevoit să se inter-neze în spital mai multe zile din săptămână pentru a se trata. De cele mai multe ori, leziunile de la nivelul mâinilor și picioarelor împiedică bolnavii să meargă la muncă, să practice sporturi sau să aibă grijă de membrii familiei. Acest lucru se întâmplă cu aproximativ 80 la sută dintre bolnavii de psoriazis. În unele cazuri, pacienții pot acuza disconfort fizic și dizabilități, iar durerea ajunge să împiedice și activități de zi cu zi, cum ar fi îngrijirea proprie, mersul și somnul.

Ce tratamente pot urma bolnavii de psoriazis
În prezent, nu există nici un trata-ment care să vindece complet psoriazisul, dar sunt folosite anu-mite metode pentru ameliorarea simptomelor, precum unguente speciale, fototerapia sau medicația orală. Potrivit medicilor, majoritatea cazurilor de psoriazis sunt ușoare și nu necesită decât tratamentul local cu anumite unguente. Formele severe ale bolii sunt dificil de tratat. În acest caz este recomandată administrarea de medicamente. Pentru mulți dintre pacienți poate fi necesar chiar și tratamentul psihiatric și medicația antidepresivă, deoarece bolnavii pot suferi de depresie sau frustrare din cauza aspectului fizic neplăcut. Totodată, este bine ca persoanele afectate să fie informate și să știe cât mai multe despre această boală pentru a se putea trata în mod corespunzător.



Comentează știrea

ZEPTER
31 octombrie 2011
ZEPTER BIOPTRON

Cel mai bun tratament cu rezultate exceptionale este folosirea aparatului BIOPTRON COMPACT III produs de firma ZEPTER INTERNATIONAL ELVETIA. Dupa trei luni de tratament cu lumina polarizata a aparatului rezultatele sunt exceptionale. Comenzi ale aparatului la e mail [email protected] sau la tel. 0721803142

lucian
15 iulie 2012
psoriazisul

am si eu asa ceva si ce pot face sa scap de ele,cu cine pot loa legatura.va multumesc.

Argiloterapeut
23 iulie 2014
ameliorare psoriazis

Imi permit sa scriu despre ameliorarea psoriazisului pe durate de timp indelungat (chiar ani) dupa mai multe cazuri tratate cu argila Azzurra . Desigur nu exclud aici valoarea terapeutica a altor argile sau remedi naturiste. Practic dupa cca 2 luni de cura interna cu lapte de argila si impachetari cu Azzurra Epiderma sau Purus Derm , bolnavi isi vad din nou pielea curata. Am trecut termenii originali pentru ai ajuta pe cei suferinzi .

Articole pe aceeași temă

Vineri, 16 Septembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum vă puteți trata în străinătate
Pagina a fost generata in 0.6055 secunde