Probleme cu edemul limfatic? Clinica „Fiziozone” oferă terapia ideală

381

Articole de la același autor

Edemul limfatic reprezintă o acumulare în exces a limfei, într-o regiune a corpului, ca urmare a îngreunării sau chiar a blocării circulaţiei acesteia prin organism. Limfa este un lichid biologic care are o compoziţie complexă, fiind formată, în principal, din proteine, apă, diverse celule, grăsime care circulă prin sistemul limfatic.

Acest sistem limfatic este constituit dintr-o reţea complexă de vase limfatice şi din noduli limfatici şi are funcţii extrem de importante în organism: contribuie la detoxificarea organismului, la reglarea volumelor circulante din corp, la transportul proteinelor şi grăsimilor în organism şi are şi un important rol imunologic, fiind conectat direct cu sistemul venos şi deci cu întregul sistem circulator al organismului.

Potrivit dr. Adriana Drăgan, edemul limfatic poate avea mai multe cauze şi anume: anomalii de structură ale vaselor limfatice (înnăscute), traumatisme, infecţii, inflamaţii cronice, neoplazii sau poate să se producă după intervenţii chirurgicale în care se extrag nodulii limfatici, aşa cum se întâmplă de obicei în chirurgia oncologică.

„Edemul limfatic este, de regulă, moale, nedureros, dar poate să producă în timp deformări importante ale membrelor afectate şi să producă tulburări trofice: îngroşare a pielii, pigmentare, apariţia unor chisturi limfatice sau episoade recurente infecţioase (erizipel). Edemul limfatic trebuie tratat neapărat, deoarece, deşi nu doare, poate cauza în timp mari neplăceri. Nu există terapie medicamentoasă pentru această afecţiune, terapia fizicală este soluţia terapeutică a edemului limfatic.

În Clinica «Fiziozone» folosim pentru tratarea edemului limfatic terapia decongestivă completă. Acest protocol terapeutic este axat, în special, pe masajul manual de drenaj limfatic, dar cuprinde şi bandajare compresivă, kinetoterapie şi diverse terapii de drenaj realizate cu aparatură performantă”, a declarat medicul.

Masajul manual de drenaj limfatic este executat de un terapeut specializat care reuşeşte, prin manevrele respective de masaj să mobilizeze limfa blocată în ţesuturi către vasele de drenaj disponibile.

Este un masaj blând, care are efect miorelaxant, dar şi de sedare a pacientului, şi care este foarte bine suportat de pacient. De asemenea, tratamentele aplicate cu aparate de drenaj de tip compresiv, deep-oscillation sau body-flow pot fi de ajutor. Este important ca această terapie decongestivă să fie urmată o perioadă îndelungată de pacient, mai ales în cazul limfedemului cronic care apare după chirurgia oncologică, deoarece limfa se produce permanent în corpul nostru. „Experienţa noastră îndelungată, de peste 15 ani în tratarea acestei patologii, ne-a demonstrat că pacientul cu edem limfatic are nevoie de multă atenţie, răbdare şi continuă îngrijire”, a adăugat specialistul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8731 secunde