"Populația trebuie să-și schimbe mentalitatea vizavi de afecțiunile mintale"

158

Articole recomandate

Diana Păun, consilier de stat la Administrația Prezidențială, consideră că trebuie să fie integrată abordarea în ceea ce privește afecțiunile mintale.


"Abordarea vizavi de afecțiunile mintale trebuie să fie una integrată. Aceasta presupune, pe de o parte, abordarea dintr-o perspectivă multiplă - aceea a specialiștilor, a autorităților și a pacienților. Pe de altă parte, abordarea trebuie să aibă în vedere incidența bolilor psihice, tratamentul, accesul la medicamente, asigurarea calității vieții persoanelor diagnosticate cu boli mintale și nu în ultimul rând eliminarea discriminării și stigmei. Diagnosticarea și tratamentul revin comunității medicale. Accesul la tratament este responsabilitatea factorilor de decizie, asigurarea cadrului legislativ adecvat și a finanțării necesare fiind esențiale pentru ca medicii să poată să diagnosticheze și să trateze corect pe cei cu afecțiuni mintale. Echitatea și calitatea vieții presupun atât acces la tratament adecvat, cât și eliminarea discriminării și a stigmatizării cu care se confruntă de obicei persoanele diagnosticate cu schizofrenie și familiile lor", a afirmat medicul, joi, într-o conferință de presă privind situația pacienților români diagnosticați cu afecțiuni mintale.


Ea a spus că lupta contra discriminării este responsabilitatea fiecăruia dintre cetățeni. În opinia sa, principalul argument în schimbarea mentalității populației atunci când vine vorba despre bolile psihice trebuie să fie informarea corectă, iar diseminarea informației trebuie să vină de la specialiști și să aibă întotdeauna un fundament științific.


La rândul său, senatorul Gabriel Botnariu, membru în Comisia de Sănătate din Camera superioară, a spus că a crescut foarte mult depresia, în special cea de la locul de muncă.
Potrivit acestuia, inadaptabilitatea socială este "un flagel al societății".
Senatorul a atras atenția că, din 2006 de când există actuala lege a sănătății mintale, ea nu a mai fost actualizată.


"Noutățile care vor fi de reglementare legislativă sunt următoarele: se analizează necesitatea elaborării și promovării Strategiei naționale a sănătății mintale, oportunitatea creării unui institut de sănătate mintală ca instituției publică - noi ne dorim în subordinea Parlamentului și modalități eficiente de organizare a centrelor de sănătate mintală teritoriale. (...) Vrem să introducem noi capitole care sunt foarte importante: sănătatea mintală a copilului și adolescentului, nu mai vorbesc de adicții, care la ora actuală reprezintă în România în devenire un mare pericol", a susținut parlamentarul.


El consideră că trebuie luate și măsuri cu privire la investițiile în sănătatea mintală a copiilor și tinerilor. "Trebuie să luăm măsuri cu privire la investițiile în sănătatea mintală și bunăstarea copiilor și tinerilor, inclusiv prin programe eficiente care să vizeze promovarea abilităților parentale, precum și prevenirea violenței împotriva copiilor, promovarea participării copiilor investind în alternative concentrate pe familie în locul instituționalizării copiilor, dezvoltarea și susținerea copilului și adolescentului prin servicii care implică asistență medicală primară, mediile educaționale și serviciile de protecție a copilului", a arătat senatorul.


Medicul primar psihiatru Dan Roșca, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "prof. dr. Alexandru Obregia", a declarat că noua lege a sănătății mintale va trebui să promoveze și să apere sănătatea mintală.


"Legea sănătății mintale va fi, așa cum o vedem noi, o lege care să promoveze și să apere sănătatea mintală, mai ales prin această strategie, dar și prin instituțiile integratoare, dar pe de altă parte care să reglementeze și practica de refacere a sănătății mintale, care este și psihologică, dar și una medicală, dar care are în centru psihiatria. Va fi și o lege a psihiatriei. (...) Vrem să introducem în lege un capitol de toxicomanii, care va reglementa, dincolo de celelalte legi existente în zonă, în special partea acordată de Ministerul Sănătății în zona toxicomaniei", a explicat medicul.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1218 secunde