Peste 250 de femei constănțene, diagnosticate anual cu cancer la sân

1143
Peste 250 de femei constănțene, diagnosticate anual cu cancer la sân - 05d9db6cc7255ba5026bb187960a3abc.jpg
În România, peste 3.000 de femei mor anual din cauza cancerului de sân, fiind prima cauză de deces în rândul femeilor din țara noastră. În județul Constanța se înregistrează, în fiecare an, anual peste 250 de noi cazuri de cancer de sân, din care mai mult de jumătate sunt diagnosticate în stadii mult prea avansate, incurabile.

Ministerul Sănătății se străduiește să țină în frâu această boală, însă fondurile necesare campaniilor sunt foarte mici și, de multe ori, acestea rămân la stadiul de proiect sau au o amploare ori o durată prea mică pentru a avea un impact serios în ceea ce privește informarea femeilor asupra bolii respective.
În absența unor campanii concrete și coerente la nivel național, organizația Susan G. Komen, a doua ca putere în domeniul cancerului de sân după guvernul Statelor Unite ale Americii, a oferit finanțare pentru două proiecte în județul Constanța. Intitulate "Împreună pentru o viață mai bună" și "Pentru sănătatea ta, tu decizi.", programele s-au derulat pe o perioadă de șase luni și au avut în vedere dezvoltarea de grupuri de sprijin pentru viețuitoare și conștientizarea femeilor din mediul rural. Totalul cumulat al finanțărilor este de aproape 20.000 de dolari.

"Împreună pentru o viață mai bună"
Proiectele începute în luna iunie 2009 au avut drept numitor comun implicarea membrilor comunităților locale în problematica asociată cancerului de sân. "Instituții locale, primării, asociații și organizații nonguvernamentale și foarte multe persoane au sprijinit demersul organizațiilor ce au coordonat aceste proiecte", a precizat Maria Frangeti, președintele Ligii Femeilor din județul Constanța.
Asociația Parteneri în progres este una din foarte puținele instituții ce oferă servicii de sprijin supraviețuitoarelor cancerului de sân. Aceste servicii constau în consiliere și încurajare în cadrul grupului de sprijin organizat lunar, scrisori periodice, vizite la spital, sfaturi practice privind conduita pacientului pe timpul și după terminarea tratamentului. În prezent, în evidența asociației se află mai bine de 180 de supraviețuitori, număr care depășește deja posibilitățile logistice actuale ale acesteia. "Acum șase luni, cu ajutorul finanțării oferite de Susan G. Komen, am început un proiect menit să constituie o rețea de grupuri de sprijin pentru supraviețuitoarele cancerului de sân, astfel încât acestea să aibă un acces facil la informații, să beneficieze în localitatea de domiciliu sau în apropiere, de consiliere și ajutor moral și spiritual, și, mai ales, să ofere un mediu în care aceste persoane să se poată simți acceptate și înțelese. Mai mult decât atât, un alt obiectiv al proiectului a constituit implicarea comunităților locale în ajutorarea acestora", a spus Maria Frangeti.
Aceasta a precizat că au fost recrutate și instruite un număr de 25 de voluntare din trei localități ale județului Constanța, Mangalia și Techirghiol. "Am înființat nu două, ci trei grupuri de sprijin, la inițiativa voluntarilor prezenți în cursul de formare. Fiecare grup s-a întâlnit de cel puțin două ori, de asemenea, a fost editat și distribuit în 500 de exemplare Ghidul supraviețuitorului", a mai adăugat Maria Frangeti.

Pentru sănătatea ta, tu decizi
Datele statistice arată că în județul Constanța, incidența cancerului de sân de 76,48 de cazuri la suta de mii de locuitori este superioară mediei pe țară de 50,56 la suta de mii de locuitori. Anual apar aproximativ 240 de cazuri noi, dintre care numai 30,9 sunt curabile, cu un procent mai mic de cazuri curabile în mediul rural (26,9%), față de cel urban (33,74%). "Situația prezentată se datorează nivelului redus de cunoștințe privitoare la sănătatea sânului, prejudecăților, temerilor și cutumelor privitoare la cancerul de sân, precum și accesul limitat atât la programe de educație pentru sănătate, cât și la servicii medicale profilactice al femeilor din județul Constanța și în special al celor din mediul rural", a declarat Luminița Lupașcu, coordonatorul proiectului "Pentru sănătatea ta, tu decizi.".
În cadrul campaniei, au fost instruiți 14 voluntari promotori în localitățile Cogealac și Cobadin în problema depistării precoce a cancerului de sân prin autopalparea sânului, și s-a realizat informarea a peste 100 de femei cu vârste cuprinse între 19 și 65 de ani și 50 de adolescente. Sloganul campaniei de informare din comunități este "Descoperit din timp, cancerul de sân poate fi învins".

Continuă informarea în mediul rural
Eforturile celor două organizații nu se opresc aici, chiar dacă proiectele s-au încheiat. Vor continua acțiunile de informare a tuturor femeilor și de sprijin al supraviețuitorilor. Liga Femeilor, alături de organizația World Vision International Constanța, Crucea Roșie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, autoritățile locale, Liga Femeilor Musulmane și Parteneri în Progres își propun extinderea campaniilor de informare privind cancerul de sân și în alte localități, precum Corbu, Cumpăna, Ovidiu, Năvodari, Medgidia, Techirghiol. Se vor selecta și instrui 24 de promotori, câte patru din fiecare localitate, incluzând și psihologi școlari și se va continua campania de mediatizare a metodei de autopalparea sânului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.7823 secunde