PERICOL / Boala care face zeci de mii de victime anual

5184
2
PERICOL / Boala care face zeci de mii de victime anual - spitaldermatovenericegheorghenic-1336505550.jpg

Articole de la același autor

Numărul îmbolnăvirilor de cancer de piele a crescut de patru ori în ultimii 30 de ani, în special din cauza stresului, a alimentației,
a radiațiilor solare sau a imunității scăzute. În acest context, până la sfârșitul lunii mai, se derulează o campanie de informare în care medicii dermatologi vor oferi consultații gratuite.

Statisticile arată că, la nivel mondial, în fiecare an apar în jur de 150 de mii de melanoame, iar 40 de mii de persoane mor din cauza acestei afecțiuni. Doar în Europa, la ora actuală, sunt înregistrați peste 50 de mii de pacienți cu cancer de piele.
În urma numărului îngrijorător de mare al cazurilor noi de melanoame, Societatea Română de Dermatologie a lansat o campanie de informare, cu scopul de a depista melanomul, de a preveni cancerele cutanate, dar și de a încuraja prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele.
Dr. Adrian Sever Rus, medic dermatolog în Constanța, a declarat, pentru "Cuget Liber", că această boală afectează din ce în ce mai mulți oameni, iar șansele de vindecare sunt destul de mici după ce cancerul s-a răspândit.
"Peste tot în lume a crescut numărul de melanoame maligne, o afecțiune extrem de gravă care se tratează foarte greu. Odată declanșată boala, speranța de viață este foarte mică", a precizat medicul.

Feriți-vă de stres și razele nocive ale soarelui
Specialistul în boli de piele a afirmat că factorii majori pentru care s-au înmulțit îmbolnăvirile de cancer de piele sunt modificările meteorologice bruște, subțierea stratului de ozon, dar și lipsa de informare a populației.
"Stratul de ozon este mai subțire, vremea se schimbă tot mai brusc, iar tinerii nu conștientizează cu adevărat pericolele la care se expun când stau la soare neprotejați și la ore nepotrivite", a menționat dr. Rus.
În plus, cremele fotoprotectoare pe care le utilizează cei care stau mai mult în soare sunt eficiente doar timp de două ore, după care trebuie aplicate din nou. Potrivit medicului, un alt motiv pentru creșterea incidenței cancerului de piele este și faptul că oamenii călătoresc mai mult și nu se interesează asupra riscurilor pentru sănătate din anumite zone geografice.
La rândul lui, dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie, a declarat că factorii care contribuie la apariția cancerului de piele sunt stresul, alimentația, radiațiile solare, imunitatea scăzută și bolile metabolice.

Orice modificare a alunițelor trebuie verificată de medic
Dermatologii au evidențiat necesitatea controlului la medic ori de câte ori o aluniță se modifică. 
"Unul dintre cele mai importante simptome ale cancerului de piele este numărul accentuat de pete pigmentate (alunițe), atât la persoa-na în cauză, cât și la membrii familiei. Este necesară consultația la medic dacă intervine orice schimbare la alunițele de pe corp, cum ar fi modificarea dimensiunii, a culorii sau a marginii. O aluniță cu potențial canceros ar mai putea să aibă culoarea în degrade, să aibă o roșeață în jurul ei sau să prezinte mâncărimi și usturimi. În principal, orice modificare a acestor pete pigmentate trebuie semnalată la specialist", a explicat dr. Adrian Sever Rus.

Cremele de protecție ne pot feri de cancerul de piele
Dr. Giurcăneanu a atras atenția celor care merg la mare să folosească creme de protecție și să evite pe cât posibil expunerea la soare, mai ales când radiațiile solare sunt mai puternice.
"La mare, trebuie să se utilizeze creme și să se stea la soare doar dimineața, până în ora 10.00, și după amiaza, după ora 17.00, a recomandat medicul.
De asemenea, cremele de protecție sunt absolut necesare pentru persoanele care lucrează în construcții sau în agricultură și sunt expuse în permanență radiațiilor solare.
Dr. Călin Giurcăneanu a adăugat că va face o propunere în acest sens pentru a include aceste creme pe listele de compensare, măcar pentru cei care lucrează în aceste sectoare.

Cum vă puteți programa pentru testări gratuite
Peste 300 de medici dermatologi din toată țara participă, luna aceasta, la campania națională de informare derulată de SRD, printre care și câțiva medici constănțeni. În cadrul acțiunii, pacienții vor fi testați gratuit, dar vor primi și sfaturi despre cum se pot feri de acțiunea nocivă a razelor UV cu ajutorul produselor de fotoprotecție. Potrivit SRD, ziua de 30 mai va fi dedicată exclusiv consultărilor gratuite pe bază de programare.
Dacă doriți să participați în acest program, trebuie să apelați linia telefonică gratuită 0.800.811.101, astăzi și mâine, între orele 8.00 - 20.00. Un operator vă va programa la cel mai apropiat medic de specialitate din zonă.
Printre medicii constănțeni care vor oferi consultații, se numără dr. Gheorghe Nicola, dr. Luminița Cioablă și dr. Adrian Sever Rus. Mai mult, dr. Rus a precizat că poate efectua verificări gratuite pe tot parcursul derulării campaniei de informare.



Comentează știrea

Decebal
9 mai 2012
Angajat dezamagit al primariei

Atentie! Vehiculeaza vorba ca Radu Stefan Mazare, edilul Constantei, ar avea SIDA. Zvonurile sunt adevarate. Primarul a fost detectat sero-pozitiv in Brazilia, dar este acoperit in continuare prin media, cu suportul PSD. Nu are ciroza ori ficat afectat, este primul stadiu al maladiei transmisibile sexual. Membrii conducerii sunt informati, dar invitati la tacere. O declansare a stirii prin mass-media ar fi fatala conducerii consiliului local Cta. Sursa imbolnavirii lui Mazare se presupune a fi contactul neprotejat avut cu tinere din America de Sud si Africa (Madagascar).

citizen of cta
9 mai 2012
o minciuna ordinara

programul a inceput azi la ora 8 si chipurile s-au epuizat toate inscrierile. pt judetul CTA.:))mari mincinosi sunt dermatologii sau programul asta

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4101 secunde