Paronichia - boala care afectează unghiile degetelor de la mâini şi picioare

430
Paronichia - boala care afectează unghiile degetelor de la mâini şi picioare - fondunghii-1637074956.jpg

Articole de la același autor

De foarte multe ori, unghiile au de suferit şi nu sunt mereu aşa cum ne dorim, frumoase şi sănătoase. Din păcate, paronichia este o patologie de origine infecţioasă, fie bacteriană, fie fungică, care afectează unghiile degetelor de la mâini şi picioare. Aceasta se manifestă prin roşeaţă şi umflături.

Paronichia este o infecţie a pielii care se manifestă, exact cum spuneam, în jurul unghiilor degetelor de la mâini şi picioare. Potrivit medicilor, această patologie afectează cuticulele şi părţile laterale ale unghiei. În primă fază, precizează dr. Maria Albu, bolnavului îi apare o băşică roşie, plină de puroi, care este sensibilă la atingere şi indică prezenţa unei infecţii. Oricum, la fel ca orice infecţie de altă natură bacteriană sau fungică, există un risc asociat de răspândire a acesteia în alte ţesuturi. Prin urmare, este esenţial să diagnosticaţi boala la timp şi să o trataţi în mod eficient. În limbajul popular, paronichia este cunoscută şi ca panariţiu. Studiile realizate de-a lungul timpului indică faptul că principalul simptom este inflamaţia plăcii unghiale (ţesut situat la capătul distal al spatelui degetelor). În plus, apare distrugerea cuticulei (pielea din jurul unghiei), însoţită uneori de supuraţie.

Trebuie subliniat că există două tipuri de paronichie, în funcţie de agentul cauzal. Primul tip include faza acută a bolii, cauzată de streptococi, stafilococi şi pseudomonase. Aceasta apare brusc, nu durează mult şi se manifestă, de obicei, pe un singur deget. Pe de altă parte, există faza cronică, ce apare din cauza unui tip de ciuperci din genul Candida şi are capacitatea de a afecta mai mult de un deget, durează mai mult timp şi ar putea exista recidive.

„În principiu, simptomele paronichiei depind de microorganismul care determină apariţia bolii şi de nivelul de severitate al infecţiei. Simptomele date de afecţiuni se referă la durere, umflături şi roşeaţă la baza uneia sau a mai multor unghii. Apoi, apariţia de vezicule pline de puroi localizate în zona infecţiei şi chiar modificări ale culorii unghiei sau separarea acesteia de vârful degetului. Mai rar, pacienţii se pot confrunta cu stări de febră, frisoane, stare de rău şi dureri musculare”, a explicat medicul.

În general, pacienţii acuză simptome timp de câteva luni. Inflamaţia, durerea şi tumefierea apar episodic sau după expunerea la apă şi medii umede. De asemenea, în timp, unghia devine groasă şi decolorată, cu linii transverse pronunţate. În plus, cuticulele unghiei se pot separa de unghie formând un spaţiu pentru invazia microorganismelor. Ca tratament, în unele situaţii se recomandă băile calde ale degetului afectat, dar dacă panariţiu nu se rezolvă medical este indicată intervenţia chirurgicală, ce presupune incizie şi drenaj.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 17 Noiembrie 2021
Stire din Sănătate : Din ce cauză apar petele negre pe limbă
Pagina a fost generata in 0.5958 secunde