Manevra Heimlich vă poate salva viața. Cum se face corect

354
Manevra Heimlich vă poate salva viața. Cum se face corect - manevra-1628435016.jpg

Articole de la același autor

În momentul în care o persoană se îneacă apare senzația de sufocare, pielea victimei se înroșește, apoi capătă o culoare albastră, ceea ce, în termeni medicali, poartă numele de cianoză. Cel mai adesea, din păcate, în astfel de situații, cei aflați în preajma victimelor, se sperie și pleacă de lângă bolnav, ori acționează greșit, bătând pacientul cu palma la ceafă. Nu faceți acest lucru!

Sufocarea este produsă de blocarea circulației aerului prin laringe sau trahee. Practic, este oprită circulația aerului spre plămâni, și, în acest fel este blocată irigarea cu sânge bogat în oxigen a creierului și a altor organe. Specialiștii spun că, dacă nu se intervine rapid, acest lucru poate fi fatal. De cele mai multe ori, sufocarea se datorează unei bucăți dintr-un aliment, care este incomplet mestecat și rămâne blocat la nivelul laringelui sau traheei. Adesea, este vorba despre alimente solide de tipul cărnii.


În momentul în care o persoana se îneacă, de cele mai multe ori își va duce mâinile la gât (acesta fiind considerat a fi un semn universal pentru înec), este agitată, tușește, respiră zgomotos și poate deveni în scurt timp inconștientă. Persoana care execută manevra trebuie să se poziționeze în spatele persoanei care se sufocă și își va pune brațele în jurul taliei acesteia. Dacă persoana care se sufocă stă în picioare, se va poziționa unul dintre picioare între picioarele victimei, pentru a o putea susține dacă aceasta își pierde cunoștința. Apoi, se poziționează un pumn cu partea cu degetul mare pe abdomenul persoanei deasupra ombilicului, dar mult sub zona sânilor (sub stern). Se apucă pumnul cu cealaltă mână și se împinge abdomenul rapid în sus, ceea ce poate determina obiectul să sară afară. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4265 secunde