La fiecare 69 de secunde o femeie moare de cancer la sân

472
La fiecare 69 de secunde o femeie moare de cancer la sân - aa7d646df6c73b7da1b01902538061de.jpg
La fiecare 69 de secunde o femeie moare din cauza cancerului la sân. În județul Constanța se diagnostichează, anual, peste 250 de noi cazuri de cancer la sân, dintre care peste 60% sunt în stadii tardive.
Pentru o diagnosticare precoce, astfel încât boala să fie descoperită atunci când femeia mai poate fi salvată sau când mai poate fi salvat sânul atins, femeile trebuie să înțeleagă că autocunoașterea este cea mai importantă. Nu este nevoie de analize scumpe, de teste jenante și dureroase, este suficient să ne privim zilnic în oglindă și să observăm fiecare modificare a sânilor.
Specialiștii susțin că autoexaminarea este modul cel mai rapid pentru a depista orice fel de schimbare apărută în ceea ce privește starea de sănătate a sânilor. Ulterior, medicul poate recomanda o mamografie, adică o explorare radiologică a sânului, sau, dacă e necesar, o biopsie, pentru prelevarea de celule sau fragmente de țesut de la nivelul tumorii cu scopul de a depista modificările cauzate de cancer.

Autoexaminarea ne salvează sânii și viața
Practic, autoexaminarea rămâne principalul mod de a descoperi din timp o tumoare la sân. Fiecare sân are o structură proprie, ce poate fi omogenă, de consistență mai mult sau mai puțin fermă sau granuloasă când țesutul glandular este mai abundent. Perioada menstruației aduce cu sine unele modificări în ceea ce privește starea sânilor. De aceea, autoexaminarea lor trebuie făcută după perioada de menstruație, când sânii nu mai sunt tensionați. Și este bine să facem această operațiune, pe cât posibil, în aceeași zi a lunii.
Dacă o facem periodic, ajungem să ne cunoaștem foarte bine sânii și vom putea observa, prin comparație, imediat, orice schimbare, precum apariția unui nodul, dezvoltarea unui nodul deja existent și despre a cărui existență eram avertizate prin palpările anterioare sau apariția unor dureri la palpare, schimbări de dimensiune sau formă, apariția unor leziuni pe piele, apariția unor secreții neobișnuite din mamelon. În astfel de cazuri trebuie imediat să discutăm cu medicul pentru a ști ce măsuri trebuie luate în continuare.
Orice schimbare este un semnal de alarmă, dar dacă este sau nu un motiv de îngrijorare numai un control într-un cabinet de specialitate o poate spune. De aceea nu trebuie să ne sfiim să discutăm imediat cu medicul orice problemă de acest gen care apare. Medicul specialist ginecolog sau endocrinolog va hotărî efectuarea unor investigații suplimentare pentru stabilirea naturii acestor schimbări și va recomanda un anume tratament sau comportament.

Pentru ca din ce în ce mai multe femei să conștientizeze importanța autocunoașterii sânului, Coaliția Sănătatea Sânului Constanța a derulat, ieri, timp de trei ore, o serie de acțiuni menite să atragă atenția asupra cancerului la sân. Voluntarii au distribuit materiale informative, iar, la final, au făcut un flash mob și au lansat 100 de baloane roz, semn al speranței. Coaliția Sănătatea Sânului Constanța este formată din Liga Femeilor, Parteneri în progres, Crucea Roșie, World Vision România, Procivitas, Liga Femeilor Musulmane și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3327 secunde