INVAZIA CĂPUȘELOR ÎN PARCURILE CONSTANȚEI. Sute de persoane au ajuns la spital

Luni, 18 Mai 2015, 19:57
4237
După vacanța de 1 Mai, la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța au ajuns sute de constănțeni mușcați de căpușe! Medicii avertizează că bolile și complicațiile mușcăturii de căpușă sunt extrem de grave, iar neprezentarea la medic poate avea consecințe dramatice.

Sute de constănțeni au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța în urma mușcăturilor de căpușă, după mini-vacanța de 1 Mai. Aceștia au primit îngrijiri medicale la camera de gardă și sunt sub supravegherea medicală a specialiștilor infecționiști.

"De la începutul lunii mai și până în prezent am înregistrat 127 de cazuri de mușcături de căpușe, majoritatea adulți. Explozia de cazuri a fost înregistrată după vacanța de 1 Mai, când populația a ieșit la iarbă verde.

Cele două afecțiuni foarte grave pe care căpușele infestate le pot transmite la om sunt febra butonoasă și boala lyme, afecțiuni adesea invalidante", a precizat, pentru "Cuget Liber", dr. Stella Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.

Primul caz de febră butonoasă

Totodată, ieri a fost internat și primul pacient cu febră butonoasă, boală cauzată de mușcătura de căpușă infestată cu "Rickettsiaconorii", transmisă omului de la câine și caracterizată prin febră, simptome de intoxicație, cefalee pronunțată și erupții maculo-papuloase pe piele.

"Boala se manifestă prin dureri musculare, dureri articulare, erupție cutanată care apare pe tot corpul, dureri de cap. Boala se mai numește și «pata neagră», denumire care arată locul de inoculare a bacteriilor ce produc infecția. Perioada de incubație este de șapte zile, iar pacienții au nevoie de internare și monitorizare. Complicațiile care pot apărea sunt de natură hepatică și renală, însă pacienții care nu ajung la timp la spital pot face și encefalită", a explicat managerul.

La spital cu biletul de trimitere

Deși este considerată extrem de periculoasă, mușcătura de căpușă nu este încadrată în categoria urgențelor medicale, pacienții fiind nevoiți să treacă întâi pe la medicul de familie pentru a lua bilet de trimitere și abia apoi să se prezinte la camera de gardă.

"Trebuie precizat că, deși spitalul are cameră de gardă 24 din 24, nu suntem un spital de urgență, astfel că, pacienții mușcați de căpușe trebuie să vină la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie și cardul de sănătate pentru a beneficia de îngrijiri medicale.

Este foarte important de știut că o căpușă nu se scoate din piele cu mâna liberă și că este de preferat ca acest lucru să fie realizat de medic.

Mai mult decât atât, populația trebuie să poarte un echipament adecvat în spațiile cu verdeață și să își protejeze animalele de companie.

O soluție nouă și la îndemâna tuturor sunt soluțiile repelente speciale pentru căpușe care se găsesc în farmacii. În cazul în care un pacient a fost mușcat de căpușă se realizează profilaxia cu antibiotice în cadrul spitalului", a precizat medicul.

Spațiile publice, cu dezinsecția la zi

Cât privește campania anuală de dezinsecție a spațiilor publice din Constanța, reprezentanții Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecție și Deratizare din cadrul Primăriei Constanța susțin că acțiunea de dezinsecție a început încă din luna aprilie.

"Săptămânal, încă din luna aprilie, se realizează acțiuni fitosanitare atât în stațiunea Mamaia, cât și în spațiile publice și parcurile din Con-stanța. Substanțele sunt biodegradabile, nu sunt toxice pentru om sau animalele de companie. Programul după care desfășurăm aceste acțiuni este între orele 8,00 și 16,00 pe domeniul public", a precizat Luiza Pară, inspector în cadrul Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecție și Deratizare din cadrul Primăriei Constanța.

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1684 secunde