Învăţaţi-vă copiii despre noţiunile de igienă! Pregătiţi-i pentru viaţă!

383
Învăţaţi-vă copiii despre noţiunile de igienă! Pregătiţi-i pentru viaţă! - igienacopii-1623596245.jpg

Articole de la același autor

Toţi părinţii îşi doresc tot ce este mai bun pentru copiii lor, astfel că îi protejează cum ştiu ei mai bine, pentru a-i feri de boli. Problema apare, însă, atunci când se întrec nişte limite în ceea ce priveşte această protecţie, mai ales atunci când este vorba despre igienă. Specialiştii îi sfătuiesc pe părinţi să nu exagereze cu şerveţelele antibacteriene şi dezinfectantul, oferindu-le celor mici libertatea de a descoperi fără teamă mediul înconjurător.

De-a lungul timpului s-a demonstrat că războiul cu murdăria dă naştere bolilor cronice, neinfecţioase, care dau bătăi de cap multor persoane. De fapt, în locul bolilor infecţioase apar dereglări precum obezitatea, astmul, boala celiacă sau intoleranţa la gluten, alergiile şi bolile autoimune. Specialiştii spun că există dovezi potrivit cărora în ciuda faptului că unii microbi sunt responsabili pentru infecţii, alţii joacă un rol vital în păstrarea sănătăţii organismului, ajutând la dezvoltarea sistemului imunitar. Un exemplu surprinzător, dat de specialişti este cel al alăptatului. Practic, un bebeluş care este alăptat natural, constant, va lua contact cu pielea care, din punct de vedere microbiologic, nu este tocmai curată. Dr. Rodica Iordache este de părere că nu este nevoie să sterilizaţi tot (cum se întâmplă cu biberonul ) ce intră în contact cu gura copilului, desigur în limita bunului simţ.

Cu toate acestea, medicii nu încurajează abandonarea definitivă a igienei. Spălatul pe mâini este important, mai ales după ce mergeţi la toaletă, înainte de masă sau după ce interacţionaţi cu cineva care este bolnav.

Regulile de igienă personală se învaţă încă de la cele mai fragede vârste şi se schimbă foarte puţin pe măsură ce copiii cresc. Cei mici sunt învăţaţi cum să se spele, de ce este importantă igiena, dar cel mai eficient mod este să vă asiguraţi că îşi însuşesc toate acestea este prin exemplul personal.

„Spălatul mâinilor poate părea un lucru greu de făcut de către cei mici, dar asta până înţeleg necesitatea acestei rutine. Jocul cu sclipiciul ar putea fi foarte sugestiv pentru imaginaţia micuţilor. Acoperiţi-le mâinile cu sclipici, explicându-le că germenii sunt un fel de bucăţi invizibile de sclipici şi că aceştia se transferă pe orice ating. După ce au înţeles, îi puteţi ruga să spele mâinile pentru a scăpa de tot sclipiciul invizibil. O altă regulă importantă de igienă este baia sau duşul şi schimbarea zilnică a lenjeriei. Până aceştia se obişnuiesc să facă baie singuri trebuie să îi învăţaţi să regleze temperatura apei şi cum să insiste pe anumite zone ale corpului. Arătaţi-le cum să o facă şi lăsaţi-i să exerseze. De asemenea, copiii trebuie învăţaţi că băile şi duşurile nu sunt doar una dintre regulile de igienă, ci că acestea pot fi o sesiune de răsfăţ cu baloane de săpun şi momente de joacă”, a subliniat medicul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8078 secunde