Dr. Mihaela Dobre:

"Infertilitatea nu trebuie confundată cu sterilitatea"

1104
2

Articole de la același autor

Tot mai multe cupluri se confruntă cu probleme atunci când se hotărăsc să aducă pe lume un copil. Uneori, rezolvarea acestora nu este tocmai ușoară, mai ales dacă este vorba despre infertilitate. Medicii spun, însă, că aceste cupluri nu trebuie să confunde infertilitatea, adică posibilitatea de a avea copii după o perioadă de tratament, cu sterilitatea. 


Deși este o situație tot mai des întâlnită, infertilitatea nu este un termen asociat corect cu problemele ambilor parteneri, ci este considerată a fi o problemă de natură strict feminină. Medicii clarifică lucrurile și răspund întrebărilor cuplurilor care nu reușesc să aibă copii. 


"«De ce, după zeci de analize și tratamente, tot nu reușim să facem un copil?», «Cum ajungem la fertilizarea in vitro și ce presupune ea?», sunt două dintre cele mai frecvente întrebări pe care cuplurile sau femeile care nu reușesc să aibă o sarcină mi le adresează atunci când ajung în cabinet. De la bun început însă, trebuie să facem o precizare extrem de importantă. Infertilitatea este de cauză comună și acest diagnostic poate fi pus numai după ce un cuplu care nu a obținut nicio sarcină pe parcursul unui an, în ciuda faptului că a avut raporturi sexuale cu o rată de cel puțin 2-3 ori pe săptămână. În schimb, sterilitatea înseamnă o situație definitivă, care fie este reprezentată de o femeie care nu are funcție ovariană, fie de un bărbat fără spermatozoizi", a explicat dr. Mihaela Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie. 


Procedurile medicale se adresează cauzei infertilității 


Una dintre cauzele infertilității, care de altfel este și foarte des întâlnită, este înfundarea trompelor. Pentru această problemă, medicii recurg la o procedură medicală care este eficientă, dar care este greu de suportat. 
"Aici vorbim despre instilație, adică introducerea unui lichid în trompe, atunci când acestea sunt înfundate. Procedura este foarte dureroasă dacă obstrucția este foarte serioasă și există și riscul ca trompa să nu se desfunde, iar lichidul să rămână acumulat în interior. Oricum, această situație își găsește rezolvarea în cabinetul medical. Important este să nu se realizeze toate aceste proceduri la femeie, pentru ca să aflăm că problemele sunt la bărbat. Lipsa spermatozoizilor nu are o rezolvare medicală, astfel că acel cuplu poate recurge la inseminare artificială. Dacă bărbatul are totuși o cantitate mică de spermatozoizi apți pentru fecundație, se recurge la fertilizare", mai spune medicul. 


Care sunt soluțiile 


Dacă vorbim despre infertilitate, medicul susține că aceasta se poate rezolva cu tratament medicamentos, urmând ca pacienta să fie monitorizată. De altfel, la o femeie care are un ciclu menstrual regulat, primul pas este calcularea perioadei de ovulație. Pentru o femeie care nu are menstruația regulată, soluția sunt testele prin care se poate depista perioada fertilă. 


"O femeie își poate calcula singură perioada de ovulație printr-o serie de teste care se pot face zilnic și care se găsesc în farmacii. Apoi, se trece la tratament individualizat nevoilor acesteia, pentru ca, în ultimă instanță, să se ajungă la fertilizarea in vitro. Pentru aceasta însă, cuplul trebuie să treacă împreună printr-o serie de teste și investigații care sunt și costisitoare, și de lungă durată. De aceea, eu cred că este foarte important ca cei doi să înțeleagă pe deplin procesul și să aibă răbdare să treacă prin toate etapele lui. Cel puțin știu că la un moment dat vor putea avea un copil", spune dr. Dobre. 


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

hermes birkin replica org
19 mai 2014
hermes birkin replica org

hermes rückverfolgung Stiri Sănătate : "Infertilitatea nu trebuie confundată cu sterilitatea" | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online hermes birkin replica org http://100plusstore.com/hermes-birkin-replica-org-5070.asp

Articole pe aceeași temă

Vineri, 24 Ianuarie 2014
Stire din Sănătate : Semnale de îngrijorare pentru gravide
Miercuri, 04 Decembrie 2013
Stire din Sănătate : Luna infertilității, la Euromaterna
Marţi, 03 Decembrie 2013
Stire din Sănătate : Luna infertilității la Euromaterna
Pagina a fost generata in 0.532 secunde